Milanović: Nismo isto društvo kao prije 25 godina

Milanović: Nismo isto društvo kao prije 25 godina

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović kazao je u Kninu kako svim hrvatskim ljudima, hrvatskim građanima, vojnicima, braniteljima, ratnim zapovjednicima želi sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

- Čast mi je i posebna prilika govoriti na 25. godišnjici oslobođenja Hrvatske. Jako dugo je razdoblje 25 godina u formiranju jednog čovjeka. Djeca koja su tada rođena, danas su već formirana. U 25 godina se odnosi među državama i odnosi u svijetu - mijenjaju i redefiniraju. U ovih 25 godina smo se odmakli daleko i nismo isto društvo kao što smo bili prije. O tome nam svjedoči i govor premijera Andreja Plenkovića, kojega toplo pozdravljam i vjerujem da će se pretočiti u stvarnost i kulturu srca, koja će nas obilježavati kao naciju i napredno, otvoreno, građansko, ali i etničko društvo države hrvatskog naroda, kazao je Milanović.

Istaknuo je da je 25 godina "voda duboka te je vrijeme da se u njoj ogledamo i da ne govorimo nužno o zajedništvu, jer ono u demokraciji nije uvijek u potpunosti moguće, ali da budemo zajedno, da se okupimo i razgovaramo o stvarima koje nas spajaju i dijele", kazao je i dodao da je bitno da se o problemima razgovara. 

Potom se u svom govoru osvrnuo "o etapama puta do pobjede i odnosima Hrvat i Srba". Pozivajući se na jednog velikog državnika Milanović je izdvojio četiri segmenta kojima je taj državnik opisao put svoje države do pobjede.

- U ratu je bitna odlučnost, u porazu prkos i otpor, u pobjedi velikodušnost, a u miru dobra volja. To je univerzalno i primjenjivo i za naš put, dodao je Milanović.

Napali su nas oružjem koje smo mi i Slovenci plaćali. Rat nismo htjeli jer ga nitko normalan ne želi. Bili smo zatečeni i suočeni sa situacijom za koju se nitko nije spremao, rekao je. Kazao je da "oni kojima je jučer podijelio odlikovanja, su došli 1990. u kolovozu s plemenitom namjerom da služe svojoj državi. To su bili momci iz Hercegovine, okolice Tomislavgrada, vlaji, Dalmatinci, Slavonci i najmanje Zagrepčana. Nisu znali što ih čeka. Rat se dogodio u treptaju oka, izjavio je.

Dodao je da je tada bilo "jako teško znati što je pred tobom, predvidjeti tuđe reakcije te reakcije međunarodne zajednice i graditi Hrvatsku vojsku. Taj posao je predvodio prvi hrvatski i ratni predsjednik".

- Posao koji je napravljen je nešto iz čega bi Hrvatska mogla učiti. Kada bi se u mngim javnim poslovima ponašali na takav način bili bismo jači kao država. Ta pobjeda nije pala s neba, ona nije slučajna, već je rezultat rada, planiranja, koncentracije i inteligencije stotina tisuća ljudi. Svi mi ostali koji u tome nismo sudjelovali, smo dužni biti zahvalni tim ljudima, poginulima, ranjenima i njihovim obiteljima. Kao i u mnogim ratovima, odlučuje i prevagu čini malo dobrih i hrabrih ljudi. Drugi gledaju i komentiraju i na kraju ubiru plodove tuđeg rada. Tako je bilo i tako će biti, dodao je.

Komentari