Mimohod svjetlosti i sjećanja na Vukovar i Škabrnju

Mimohod svjetlosti i sjećanja na Vukovar i Škabrnju

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

Osnovna škola Zadarski otoci u suradnji s Gradom Zadrom i braniteljskim udrugama i ove godine na Dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju organizira mimohod sjećanja od Narodnog trga do Vukovarske ulice uz kraći prigodni program koji će se održati ispred škole. Pozivaju sugrađane da im se pridruže.

Početak okupljanja predviđen je u 17 h i 30 minuta na zadarskom Narodnom trgu s kojeg uz molitvu i lampione povorka kreće preko mosta prema Bilom brigu. Učiteljica Jasminka Bašić, koordinatorica programa:

       Molimo sve građane grada Zadra koji ne mogu otići u Škabrnju i koji neće biti u Vukovaru taj dan da svojom nazočnošću i paljenjem lampiona i na svojim prozorima kuda će ići mimohod, znači to je preko mosta, ide se ulicom kraj Gradske knjižnice pa se ide na rotor i onda se ide prema Bilom brigu pored našeg Višnjika, dakle da upale lampione i na svojim prozorima i da nam se pridruže tog dana jer kolika je žrtva našeg naroda to je najmanje što možemo dati.

       Učimo mlade naraštaje da poštuju žrtvu našeg naroda, branitelja i civila jer da njih nije bilo danas ne bismo imali svoju domovinu – kazala je Jasminka Bašić.

Hrvatski branitelj Ivica Matešić Jeremija i Ljubica Krstić predsjednica Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije također pozivaju sugrađane da se pridruže mimohodu:

       Treba slaviti ovu žrtvu, neizmjernu žrtvu Vukovara koji je žrtvovao sebe da bi Hrvatska dobila na vremenu da bi se naoružala i mogla suprotstaviti agresoru . Moramo slaviti Škabrnju jer ona je simbol mučeništva, davanja sebe za ovu domovinu.

       Mnoge su civilne žrtve pale za slobodu, mnogi branitelji su pali za slobodu, odajmo im počast jer oni to zaslužuju.

10 godina za redom u OŠ Zadarski otoci organizira se obilježavanje pada Vukovara i Škabrnje - podsjetio je ravnatelj Denis Barić:

       Mimohod će od Narodnog trga doći najprije do OŠ Zadarski otoci, ovdje smo pripremili određeni prigodni program koji će trajati 30-ak minuta, nakon tog programa će svi sudionici mimohoda i djeca i djelatnici škole se ovdje podići iznad trga na Vukovarsku ulicu i tu ćemo upaliti lampione.

Ukoliko vremenski uvjeti ne budu naklonjeni prigodni program održat će se unutar škole.

 

Jasminka Bašić, izjava

Komentari