Ministrica: Ovo pripada najvrjednijem fondu svjetske kulturne baštine!

Ministrica: Ovo pripada najvrjednijem fondu svjetske kulturne baštine! Ministrica: Ovo pripada najvrjednijem fondu svjetske kulturne baštine!

"Otvaranje Stalne izložbe crkvene umjetnosti u samostanu Sv. Margarite u Pagu potvrda je stoljetnog prožimanja hrvatske i europske kulture" - kazala je to ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek otvarajući izložbu u povodu 700.obljetnice djelovanja samostana .

Ovo je dan koji nas ispunjava ponosom, 700 godina duga je tradicija redovničkog života i dokaz postojanja suživota duhovne, umjetničke, edukativne i humanitarne djelatnosti benediktinki koje su unutar zidova samostana i crkve upotrebljavale pokretno blago i čuvale, razvijale i širile tradiciju poznate paške čipke. Sestre benediktinke uspjele su sačuvati umjetnine koje zbog iznimnog povijesno- umjetničkog značenja pripadaju navrjednijem fondu svjetske kulturne baštine. Blago koje se s puno ljubavi štitilo daleko prelazi nacionalne okvire- istaknula je ministrica . 

Stalnim postavom na svjetlo dana izašli su relikvijari, kipovi, slike, nakit, čipka te ostale umjetnine. Vrijednost zbirke je neprocjenjiva, neki eksponati datiraju u 13. I 14 stoljeće a autor postava , arhitekt Željko Kovačić, ističe najvrijedniji: To je relikvijar sa trnom iz Kristove krune. Postoji još samo jedan takav sličan, u crkvi Notre Dames u Parizu.

Ovo je novo poglavlje za život našeg samostana, kazala nam je pokretačica projekta časna sestra Ana Benedikta, jedna od 9 sestara koliko ih je trenutačno u samostanu: To je za dobrobit cijelog grada, županiju i šire, kao kulturno i vjersko dobro. Naglašava kako projekt još nije u cijelosti  dovršen: Trebamo još raditi na suvenirnici i sakupljati sredstva za lift, to je ono što se traži po europskim kriterijima i nadamo se da će nam šira zajednica i dalje biti na pomoći. 

Otok Pag dobio je Stalnom izložbom i novi turistički proizvod koji  će pokrenuti razvoj kulturnog turizma, nadaju se domaćini, a treba reći da će se u benediktinskoj suvenirnici  do ljeta  naći još zaštićenih samostanskih izvornih proizvoda- paških baškotina, koludraške štrike i kolacića koje koludrice izrađuju po recepturama starim 300 godina.

 

 

Komentari