Miriše buzara : kunjka se vratila

Miriše buzara : kunjka se vratila Miriše buzara : kunjka se vratila

foto: Radio Zadar

Nakon višegodišnjeg izostanka ove morske delicije , kunjka se odnedavno opet može naći na našim otocima i u priobalju. Na zadarskoj ribarnici nakon više godina, kunjka se opet može naći na štandovima uz svima omiljene dagnje i grope.

Školjka koja je jedan od simbola Pašmanskog kanala, othranila je generacije Tkonjana,  otočani su nekad osim njezinog hranjivog mesa i samu školjku koristili u zidarske svrhe. U više navrata nestajala je i u proteklom stoljeću, no kunjka se vratila. Potvrdio nam je to dr Ivan Župan s Odjela za ekologiju, akvakulturu i agronomiju Sveučilišta u Zadru:  Pričajući s ljudima koji se bave izlovom ali i s ljudima koji izlovljavaju kunjku,  a s našim nekakvim terenskim spoznajama, vidi se da se na području Zadarske županije populacija kunjke dosta oporavila, inače je bilo dosta problema s mortalitetom kroz zadnje tri –četiri godine, iako nisu provedena istraživanja koja bi govorila o točnom uzročniku uginuća. Pretpostavlja se da je nekakav ekološki faktor ili nekakva bolest. Inače su uginuća kunjke na Jadranu i prije zabilježena, od 80-ih naovamo i po nekoliko puta, ali nakon toga bi došlo do oporavka populacije - navodi dr Župan.

I Pero Pedisić koji na zadarskoj ribarnici već 20-ak godina nudi školjke govori o povratku kunjke : Tamo ovaj dio oko Pašmana prema Turnju, tamo ih ima najviše, tamo je veliki korenat i tamo kunjke dobro uspijevaju. Sad je more pokazalo da se nešto obnovilo, svaki dan vidjet ćete  na peškariji ima kunjaka, ljudi su počeli kupovati jer ih prije nije bilo.  

Sezona je dobra i što se ostalih školjaka tiče, dodaje Pedisić : Što se tiče školjaka nikad bolje godine, jako kvalitetne i pune mesa, zadovoljni smo prodajom. Dagnje idu najbolje , iz uzgoja i ronjene, onda gropi i kunjke. 

Dr Župan ovu informaciju komentira ovako: Količina mesa ovisi o tome kad se školjka mrijesti. Ovisi o vrsti, teško mi je to reći bez aktivnijih mjerenja. može se dogoditi da je to slučaj.  

Uživajte u spomenutim morskim proizvodima, uz napomenu kako se kunjka rekreativno , uz dozvolu za sportski ribolov, smije loviti do 5 kilograma dnevno, samo za osobne potrebe.

 

Pedisic i dr. Ivan Župan

Komentari