Misija izvršena: Rušenje orguljskih stereotipa

Misija izvršena: Rušenje orguljskih stereotipa

U nastavku prvog izdanja međunarodnog orguljskog festivala Zadar Organ Festival večeras u atriju palače Cedulin, s početkom u 21 sat, koncert pod nazivom "Misija izvršena: Rušenje orguljskih stereotipa" održat će umjetnici: Tjaša Drovenik, Tea Kulaš & Aleksej Vilegžanin.

Zadar Organ Festival je unikatan projekt, prvi orguljaški festival na zadarskom području te jedini festival ovakvoga tipa u Hrvatskoj i okolici.

 

Ovogodišnje izdanje obuhvatit će šest koncerata - od 12. kolovoza do 16. rujna 2019. godine - na kojima će se predstaviti renomirani međunarodni i hrvatski umjetnici. Koncerti će se održati na četiri lokacije – u crkvama sv. Stošije i sv. Mihovila, Kazalištu lutaka Zadar te u atriju palače Cedulin. Kao dodatak programu, umjetnička organizacija „Zara“ organizirat će događaj na kojem će djeca i mladi prezentirati svoj rad nastao kroz višednevne, također interdisciplinarne radionice (glazbena, plesna i likovna umjetnost).

 

Uz redoviti program orguljaških koncerata u kombinaciji s drugim instrumentima i pjevačima, program ZOF-a uključivat će interdisciplinarne i multimedijalne performanse koji će se baviti promoviranjem Zadra, suvremenih tendencija u umjetnosti, preispitivanjem tradicionalnih okvira u pristupu i doživljaju orgulja i umjetnosti uopće, rušenjem brojnih stereotipa vezanih za orgulje, širenjem percepcije o izražajnim mogućnostima instrumenta te poticanjem slobodnog i kreativnog izražavanja. U svoju će slojevitu strukturu integrirati i povijest Zadra i njegova disanja kroz stoljeća, iskoristiti već postojeći element brenda morskih orgulja te podići vrijednost nedovoljno poznatih i nepravedno zanemarivanih zadarskih instrumenata.

 

Navedeni projekti u svojem će konceptu sadržavati inovativni istraživački i edukacijski pristup, kako prema samom instrumentu orgulja i repertoaru, tako i prema otvaranju mogućnosti umrežavanja s drugim umjetničkim izričajima. Uz kvalitetni umjetnički program, atraktivnosti festivala pridonijet će i tehnička podrška koja će sve izvedbe u crkvenim prenositi preko video zaslona koji će publici vjerojatno po prvi put omogućiti i vizualni doživljaj orguljaševa sviranja. S ovakvim sveobuhvatnim i širokim pristupom, već prvo izdanje festivala teži pronaći svoje mjesto među velikim svjetskim festivalima, te time pomoći podizanju umjetničkog ugleda antičkog grada Zadra.

 

RASPORED KONCERATA:

 2. rujna 2019. godine: orguljašica Tea Kulaš [Hrvatska-Austrija] – izvedba u katedrali sv. Stošije u 20 h

 

9. rujna 2019. godine: orguljaš Pavao Mašić [Hrvatska] i gitarist Petrit Çeku [Kosovo, Hrvatska] – izvedba u crkvi sv. Mihovila u 20 h

 

16. rujna 2019. godine: orguljaš Ulrich Walther [Njemačka-Austrija] – izvedba u katedrali sv. Stošije u 20 h

 

DODATAK:

 

16.-20. kolovoza 2019. godine: kreativne radionice za djecu i mlade

 

20. kolovoza 2019. godine: koncert i izložba polaznika kreativnih radionica – izvedba u katedrali sv. Stošije u 20 h

 

 

 

 

 

 

Komentari