Mjerenje tlaka - u ljekarni?

Mjerenje tlaka - u ljekarni?

Mjerenje tlaka, vađenje krvi, ili provjera razine šećera dio je usluga primarne zdravstvene zaštite koje bi trebale preuzeti ljekarne.

Pregovori HZZO-a i ljekarnika o novom modelu još traje, no neke se privatne ljekarne već dugo pripremaju za nove usluge koje će im ne samo pomoći u opstanku na tržištu već ga vide i kao priznanje njihovoj struci. S druge strane iz Udruge za promicanje prava pacijenata upozoravaju na moguće loše posljedice po pacijente.  

Snježana Morožin iz jedne zadarske privatne ljekarne kaže kako se oni već nekoliko godina pripremaju na proširenje usluga, te su s nekim već krenuli poput osobnog ljekarnika. Proširenje usluga, kaže podržava, jer ono daje važnost fakultetu koji su pohađali. Nekih prepreka najavljenom modelu kaže ne vidi, osim možda nedostatka kadrova, pa u slučaju većeg obima posla misli da bi to moglo dovesti i do otvaranja novih radnih mjesta. A iz Udruge za zaštitu prava pacijenata upozoravaju da je prije tako velikih promjena u zdravstvenom sustavu potrebno provesti širu raspravu. Đula Rušinović Sunara: "Jedan takav predloženi način se temelji na nekakvim uzorima iz zapadnih zemalja koje imaju jako dobru zaštitu prava pacjenata. Toga kod nas nema pa se bojimo da u bilo kavoj greški koja se dogodi mi i dalje nemamo nikakvu zaštitu."

U kojem će se na kraju obimu provesti ovaj prijedlog znat će se nakon što završe pregovori ljekarnika i HZZO-a.

Komentari