Mogući poučak - ne stavljati ovisnike i dilere u isti koš

Mogući poučak - ne stavljati ovisnike i dilere u isti koš

Zločin je zločin a ubojstvo najteži oblik i tu nema spora. Nedavno brutalno ubojstvo u Splitu otvorilo je nekoliko dubokih pitanja o krhkosti i složenosti društvenog konstrukta ili onog što volimo zvati realnošću

 Javnost je u ovom slučaju podijeljena; određene struje podupiru a druge s gnušanjem osuđuju nezapamćen čin što je psihoterapeutkinju dr. Polonu Bencun Gumzej  asociralo na scenarij Oscarom nominiranog psihološkog trilera „Joker“, koji je također podijelio publiku ne ostavljajući prostor za ravnodušnost

 

Film  je fenomenalna analiza kako netko tko ima psihičkih problema u poremećenom društvu može napraviti ono što je glavni glumac napravio odnosno kako se ubojica iz Splita ponio. Disfunkcionalnih obitelji kod nas je puno ali i živimo u takvom društvu pa kada se spoje te dvije stvari onda je svašta moguće“.

 Iz objavljenih materijala jasno je da je u središtu problematike zločina ovisnost. Premda se zasad ne zna previše, Bencun Gumzej iz svog iskustva pretpostavlja da je razlog zbog kojeg počinitelj ubojstva nije prije zvao policiju uz nepovjerenje prema nadležnim institucijama,  činjenica da su u našem zakonodavstvu izjednačeni ovisnici i preprodavači droge.

„ Ako je netko u vašoj obitelji ili vi ovisnik, vi ste jednako krivi kao i onaj tko vam je drogu prodao. U Portugalu primjerice to je dekriminalizirano tako da ovisnici ne potpadaju pod zakonske kazne već se moraju liječiti.“

 Neugodno ju je iznenadila nepromišljenost dijela javnosti koji su na objavu informacije zauzeli startne pozicije i slijepo ih branili unatoč tome što još nisu izašle sve činjenice zločina na vidjelo.

  Nevjerojatno je koliko se polariziramo na krivim primjerima. Za ili protiv u središtu je svega a premalo je kritičkog odmaka i promišljanja o samom slučaju, i koliko je on zapravo složen“.- kaže stručnjakinja te dodaje kako je zaprepašćuje s koliko se naboja prilazi tako delikatnoj temi:

Na tako plošan način. To jednostavno prikazivanje slučaja i nepotrebno podizanje strasti te povezivanje ubojstva sa određenim društvenim skupinama i strujama zapanjuje kao i sigurnost komentatora s Interneta u točnost svojih istupa.. Stvari nisu crno - bijele, i svaka priča ima pozadinu. Možda to ne razumije netko od 5 godina, pa možda i 15 ali što je sa starijima..?

Umjesto uzimanja  pravde u ruke Bencun Gumzej zagovara da konačno trebamo početi ozbiljno graditi konstruktivno društvo te uspostaviti suradnju između institucija umjesto da na prvu bacamo drvlje i kamenje po nečemu što i ne razumijemo posve.

 

Komentari