Muzej koji živi s gradom

Muzej       koji živi s gradom

Zadarski Muzej antičkog stakla, sve je češća destinacija domaćih i stranih turista. Zanimljiv postav muzeja, izložbe, radionice puhanja stakla i izrade staklenog nakita, koncerti, razlozi su zbog kojeg se brojni turisti sve češće odlučuju posjetiti tu kulturnu ustanovu.

Ove godine u muzeju bilježe 20 posto više posjetitelja nego lani i do kraja godine očekuju da će ih biti preko 40 tisuća. 

Tim smo povodom razgovarali s ravnateljem muzeja doktorom Ivom Fadićem:

Koliko Muzej antičkog stakla privlači goste našega grada?

Mislim da privlači sasvim dovoljno, a to primjećujemo iz godine u godinu sa sve većim brojem posjetitelja sa sve zahtjevnijom suvenirnicom koju je teško opskrbiti toliko koliko naši gosti, naravno i domaći, Zadrani i turisti iz Hrvatske, ali naravno i stranci su zainteresirani za suvenirnicu jer je ona isključivo autohtona, dakle cijela suvenirnica je produkt naših radionica. Danas imamo 4 radionice proizvodnje stakla, od puhanja stakla do fuzije stakla, do izrade minijatura na borosilikatnim cijevima na plameniku, do nakitnih predmeta. Međutim ono što nas iznimno veseli  to je da osjećamo produžetak sezone. Ja prvi ne bi želio sezonu od 365 dana jer dovoljna je ovolika kolika je, treba pustiti i grad i ljude, stanovnike grada da se malo odmore, ali od 4 mjeseca na ovamo bilježimo stalno porast i ono što je zanimljivo da je uglavnom predsezona i podsezona, to znači negdje do kraja 5. , 6. mjesec  su gosti koji izgleda ciljano obilaze, pretpostavljam i ostale muzeje, ali obilaze i gastronomiju i obilaze nacionalne parkove, dakle to su neki gosti koji ne uživaju samo u plaži i suncu nego dolaze ciljano upoznati i grad i kulturu grada, a isto se događa i  negdje od početka 9. mjeseca pa dalje što svakako ne znači da nismo posjećeni i usred sezone, ali osjeća se s obzirom na broj posjetitelja u gradu da to nije ta publika, da je to malo drugačija publika, svakodnevno imamo iznimni broj posjeta i računamo da ćemo ovu godinu imati preko 40 000 posjetitelja, što je za ovako veliki ili mali grad sasvim dovoljno. Ljeti naravno osim u samom muzeju imamo i neka posebna događanja. Imamo i taj jazz koncert od 3 dana kojeg je nositelj Hrvatsko narodno kazalište i gospodin Renato koji je na čelu tog kazališta i događanja. To je već peta ili šesta godina da naše dvorište postaje kulisa i za glazbena događanja i to vrhunska, svjetska što nas iznimno veseli jer ovu godinu, treći dan je bila već unaprijed rasprodan cijeli kapacitet karata. Dvorište je bilo krcato, koncert je bio vrhunski, zaista svjetski tako da nas i to iznimno veseli. 

Što goste muzeja najviše zanima? 

Trebali bi jednoga dana pogledati malo kroz knjigu dojmova, njih prije svega oduševljava muzej u cjelini, dakle i stalni postav, u srcu sezone, evo i ovu sezonu imamo dvije vrhunske  izložbe suvremenog stakla osim antičkog koje je u stalnom postavu. Tako da uz stalni postav antičkog stakla koje je kronološki od 1. do 5. stoljeća imamo često i suvremeno i povijesno staklo. Dakle u knjizi dojmova je zaista opća slika muzeja vrlo impresivna, ali bez daljnjega da ih zanima i da je kruna svega i staklarska radionica puhanja stakla i ove ostale radionice koje imamo tako da mislim da je cjelokupna slika vrlo pozitivna s obzirom na ono što muzej pruža gradu u turističkoj sezoni , a i izvan nje. 

Možemo li reći da je muzej postao destinacija kulturnog turizma u gradu? 

Mislim da da. Meni je teško s ove pozicije ravnatelja govoriti da je to zaista tako, mislim da je to stvarno tako. Dakle odredište nezaobilazno, uz morske orgulje i Pozdrav suncu i ostalih muzeja u gradu. Ali mislim da je Muzej antičkog stakla na neki način digao muzejske standarde. Ovu godinu smo deset godina od otvaranja. Od prvog dana radimo  cijeli dan, od 9 ujutro do 9 navečer. Dakle to je prvi neki standard koji smo uspostavili kao mogućnost da ne dođe turist bez obzira otkuda, da li je domaći ili strani, pred vrata i da bude zatvoren od 1 do 3 ili od 3 do 5, nego da je muzej otvoren cijeli dan. Vjerojatno bi bili duže otvoreni da nismo ovdje na vrh bedema, na ulici koja je relativno mračna, ali mislim da će se to isti promijeniti kad bedemi dobiju svoje sadržaje i kada jedan od sadržaja bude i Muzej antičkog stakla u cijelom tom nizu obnove bedema s južne strane. 

Spomenuli ste kako je Muzej postao kulisa za koncerte, je li to taj novi trend zajedničkog života grada i kulturnih institucija? 

Mislim da da. Osim 3 dana jazza koje ovdje tradicionalno imamo 5 godina, mi i predsezonu i posezonu, pa i usred sezone ćemo imati Dan otvorenih vrata s otvaranjem jedne nove izložbe Petra Dolića, pa ćemo imati Antičko staklo Siska, imat ćemo i jedan koncert u dvorištu, ali i preko godine imamo cijeli niz koncerata, obilježavamo i Dan jazza, za Noć muzeja imamo tradicionalno već sedmu ili osmu godinu Conduru Croaticu koja predbožićne blagdane izvodi tradicionalne božićne pjesme, imamo Petra Zoranića koji sa svojim gostima dođe ovdje, za Noć muzeja smo znali često imati razne grupe što naravno dopunjava cijeli sadržaj. Imali smo i kazališne predstave, predavanja, predstavljanje knjiga itd. Cijela ta simbioza između jedne institucije muzejske  i ostalih kulturnih događanja u gradu, zapravo stvara novi štimung , otvara muzeje, tako da smo na to iznimno sretni i ponosni.

 

 

 

razgovor s ravnateljem MAS-a Ivom Fadićem

Komentari