Muzej soli Solane Nin slavi 2. rođendan

Muzej soli Solane Nin slavi 2. rođendan Muzej soli Solane Nin slavi 2. rođendan

Stipe Surać

Muzej soli Solane Nin obilježio je 2. godišnjicu otvaranja, a i danas brojni domaći i strani turisti obilaze bazene iz kojih se još uvijek sol dobiva na gotovo tradicionalan način. Osim što kući mogu ponijeti izuzetno vrijedan cvijet soli na prostoru solane mogu promatrati ugrožene i rijetke biljne i životinjske vrste nastanjene u Parku solane Nin.

Što je značila sol u povijesti te kako se prikupljala i čuvala, najbolje se može vidjeti u Muzeju Soli ninske Solane, gdje podsjećaju kako su u antičko doba vojnici plaćani solju. Tada je naime sol jednako vrijedila kao i zlato. A, kako se i zlato još uvijek na nekim područjima dobiva na tradicionalan način, tako i u Solani Nin nema mjesta industrijskoj proizvodnji, napominje glasnogovornica Ana Krpan.
         

Cvijet soli, uz brojne druge proizvode, definitivno je hit ninske solane, a najviše se izvozi u daleki Japan, pa gotovo da nema japanskih turističkih skupina koje ne dođu obići mjesto na kojemu se bere taj proizvod mora i sunca. Osim što ima oko 80 vrlo bitnih spojeva za ljudski organizam, kao dodatak jelima ostavlja nezaboravan okus.                                                               

U Muzeju soli, koji je do 15. srpnja obišlo više od deset tisuća posjetitelja, ima niz kombinacija sa cvijetom soli - od crne čokolade do prirodnih mirisnih sapuna od ljekovitoga bilja.

Komentari