Na obilježavanju obljetnice akcije Zima-94 i general Gotovina

Na obilježavanju obljetnice akcije Zima-94 i general Gotovina Na obilježavanju obljetnice akcije Zima-94 i general Gotovina
Foto: MORH/Ž.Stipanović Foto: MORH/Ž.Stipanović

Foto:MORH/Ž.Stipanović

U Domu Hrvatske vojske „General-bojnik Ivo Jelić“ u Splitu danas je obilježena 25. obljetnica operacije Zima-94. Svečanosti je nazočio i posebni savjetnik ministra obrane i nekadašnji zapovjednik Zbornog područja Split, umirovljeni general Ante Gotovina.

Uz brojne okupljene predstavnike Hrvatske vojske i hrvatske branitelje te ratne zapovjednike Zbornog područja Split svečanosti su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, posebni savjetnik ministra obrane i nekadašnji zapovjednik Zbornog područja Split, umirovljeni general Ante Gotovina, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i gradonačelnik grada Splita Andro Krstulović Opara.

U svojoj video poruci predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović zahvalila je ratnim zapovjednicima koji su svojim moralom i primjerom svojim vojnicima davali snagu da niti u jednom trenutku ne odustanu od borbe za svoju domovinu. 

Vaš primjer ostat će trajan uzor novim naraštajima vojnika, učit ćemo o vašim pobjedama, a vaša žrtva trajna je obveza za čuvanje naše Hrvatske, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović dodavši kako je operacija „Zima-94“ bila jedna od prekretnica tijeka Domovinskog rata. 

Zahvala hrvatskim braniteljima na nemjerljivom doprinosu u Domovinskom ratu 

Ministar obrane Damir Krstičević, sudionik operacije Zima-94 na samom početku zahvalio se svim hrvatskim braniteljima koji su djelovali unutar zbornog područja Split, ali i braniteljima s prostora cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su dali nemjerljiv doprinos, ne samo u ovoj operaciji, nego tijekom cijelog Domovinskog rata. Zaista mi je drago da smo danas kroz instituciju hrvatske države, Ministarstvo obrane i Hrvatsku vojsku dostojanstveno i ponosno obilježili 25-tu obljetnicu operacije Zima-94. Upućujem veliku zahvalnost ključnom strategu, prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, ministru obrane Gojku Šušku, načelniku Glavnog stožera generalu Bobetku. Trebalo je u tom trenutku imati viziju i strategiju i donijeti odluku o izlasku Hrvatske vojske na Dinaru 1994. godine. Nikada do tada vojnik nije opstao na Dinari. Imali smo motiv, spremnost, odlučnost, viziju, zajedništvo i ta operacija bila je uvod u sve ostale operacije, Skok 1, Skok 2, Ljeto 95 i nakon svega Oluja i konačna pobjeda u Domovinskom ratu. Čestitke svim zapovjednicima na briljantno vođenoj operaciji, istaknuo je ministar. 

Krstičević: Operacija „Zima-94“ bila je odlučna, snažna i munjevita operacija 

Drago mi je da sve što danas radimo, radimo na istom principu kao i u tim, za Hrvatsku, teškim danima kada je  čovjek bio i ostao ključ i pokretač svega. Tako se i odlučna, snažna i munjevita provedba operacije Zima-94 dogodila upravo zahvaljujući čovjeku. Ona je bila najava onoga što će se dogoditi svim pristašama velikosrpske politike u Kninu, ispričao je ministar Krstičević i objasnio kako je ova operacije bila ključna za stvaranje preduvjeta za izvođenje završnih oslobodilačkih operacija i kamen temeljac hrvatske pobjede u Domovinskom ratu. 

Zima-94 najavila slavnu Oluju 

Zima-94 je bila najava najveće i najslavnije vojne operacije u povijesti hrvatskog naroda kada smo pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i neviđenom spremnošću i borbenim moralom naših suboraca otkotrljali kamen velikosrpske bahatosti s hrvatskog puta u slobodu! Zima '94 bila je surova i hladna – uvjeti su bili nemilosrdni! Do te mjere da naši protivnici nisu ni mogli zamisliti da ćemo ih napasti, rekao je ministar. 

Krstičević: Uspjeli smo jer smo imali nepobjediv motiv – ljubav prema domovini 

Sada kada se nakon 25 godina prisjećam svega, vidim da smo pokazali da smo spremni zbog Hrvatske proći i kroz najveće kušnje, da smo dostojni naše zemlje, da je zaslužujemo – zato smo pobijedili! Uspjeli smo, jer smo imali nepobjediv motiv – ljubav prema svojoj Domovini - i zato nas ništa nije moglo zaustaviti. I dragi Bog nam je pomogao da izdržimo zato jer smo bili zajedno i tada, a i danas kada stvaramo nove prilike i uvjete za razvoj i prosperitet naše Hrvatske, ispričao je ministar Krstičević. 

Danas Hrvatsku čuva moćna, snažna i respektabilna vojska

Ističem da danas Hrvatsku čuva moćna, snažna i respektabilna vojska koja je jamac mira i sigurnosti. Idemo dalje u budućnost, graditi i jačati snažnu Hrvatsku vojsku i sigurnu i prosperitetnu Hrvatsku, poručio je Krstičević. 

Šundov: U rat smo išli da bismo pobijedili, a ne izgubili 

General Šundov prisjetio se kako je Hrvatska vojska koordiniranim djelovanjem, istodobnim frontalnim i bočnim napadima uz ubacivanje borbenih skupina u dubinu neprijatelja i preciznu topničko-raketnu potporu razbijala neprijateljske snage i odbacivala ih sve dalje od početnih položaja i dominantnih uzvišenja, onemogućavajući protunapade. Vodili smo se onom, da u rat idemo da bismo pobijedili, a ne izgubili. Hrvatska vojska je tijekom Zime-94 pokazala da je spremna za sve ono što je kasnije slijedilo u Oluji. U ekstremnim uvjetima i nadljudskim naporima dobro planirana i pripremljena operacija uspješno je provedena uz ostvarenje svih postavljenih ciljeva. Svim sudionicima operacije zahvaljujem na pokazanoj hrabrosti i požrtvovnosti, poručuje Šundov. 

Gotovina: Domovinski rat temelj je hrvatske državnosti 

U ovoj prigodi, nekadašnji zapovjednik Zbornog područja Split, umirovljeni general i posebni savjetnik ministra obrane Ante Gotovina prisjetio se operacije Zima-94 naglasivši kako mu posebnu radost predstavlja vidjeti na današnjoj svečanosti veliki broj mladih ljudi koji predstavljaju budućnost hrvatske države. Da bi znali kuda idemo ne smijemo zaboraviti odakle smo krenuli. Porazili smo agresora i oslobodili domovinu. Domovinski rat je temelj hrvatske državnosti – jamstvo je samostalnosti, mira i sigurnosti u kojoj danas živimo. Pozvani smo, svi mi, očuvati zajedništvo i optimizam, nastaviti razvijati našu zemlju na svim poljima. 

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban poručio je kako je ova operacija dizala moral hrvatskih vojnika na ratištima diljem naše domovine i dovela do toga da se pitamo je li moguće da čovjek može opstati u takvim uvjetima, a naši vojnici su u tome uspjeli i na njihovoj žrtvi smo im neizmjerno zahvalni. 

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara zahvalio je svim hrvatskim braniteljima i generalu Anti Gotovini na svemu što su učinili za oslobođenje hrvatskog juga. Bila je to vojna operacija čiji je strateški i povijesni cilj bio višestruk. Bez uspjeha ove vojne operacije, Hrvatska bi bila u teškom stanju i teško bi oslobodila svoje okupirano područje. Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman to je prepoznao i zahvaljujući našim hrvatskim vojnicima, snovi o miru i slobodi postali su stvarnost, rekao je splitski gradonačelnik. 

Dječji zbor Srdelice i Jazz orkestar Hrvatske vojske uveličali svečanost 

Svečanost povodom obilježavanja 25. obljetnice operacije Zima-94 svojim nastupom u splitskom Domu Hrvatske vojske uveličao je Jazz orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske te dječji zbor „Srdelice“ koji je ove godine obilježio četrdesetu obljetnicu postojanja.

Komentari