Na Silbi otkriveno pismo u boci iz 1922.

Na  Silbi otkriveno pismo u boci iz 1922. Na  Silbi otkriveno pismo u boci iz 1922.

Foto: Facebook

Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe izvijestilo je o zanimljivom nalazu stručnjaka u mjesnoj crkvi Gospe od Karmela. Na Facebook stranicama udruge javljaju o pronalasku vremenske kapsule:

U silbenskom Mostiru pronađena vremenska kapsula!

Prilikom konzervatorskih istraživanja u crkvi Gospe od Karmena u Silbi, 16. studenog 2019. godine pronađena je vremenska kapsula postavljena po obnovi crkve 1922. godine.

Nalazila se u opekom zazidanoj niši prozorčića u sjevernoj stranici kapele sv. Anutna Padovanskog, pažljivo pohranjena u staklenoj bočici marke „Diana“ začepljenoj plutom koji je od utjecaja vlage bio zaštićen voštanim pečatom bez oznake.

U bočici su se nalazila tri predmeta - na papiru rukom i plavom tintom ispisana „Spomenica“, jedna papirnata moneta Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca od 25 para od 21. ožujka 1921. godine te jedna zamotana cigareta ili kako bi de po domaću reklo – španjulet.

Istraživanja je proveo Eugen Motušić, arheolog i povjesničar umjetnosti te predsjednik „Društva za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe“ koji je prilikom razgrađivanja zazida niše otkrio bočicu. Nakon dokumentiranja pronalaska, na licu mjesta ju je otvorio Sven Moro i pažljivo izvadio njen sadržaj bez oštećivanja bočice i malte u koju je bila utisnuta.

Pri pronalasku su bili prisutni članovi Društva, Ana Lukin, Zdravko Lukin i Renata Lukin, te Ivana Lazarin i Stipe Lazarin. Prijepis Spomenice:

Spomenica


            Ova crkva Gospe od Karmena, – nazvana Mostir, bila je preradjena (restaurirana) u mjesecu svibnju i lipnju 1922. godine.

            Troškove popravka i uresa platio je gosp. Zorzi (Juraj) Barbić rodom iz Silbe a nastanjen (izseljen) u gradu Baradero, republika Argentina (Amerika).

            Župnikovao je tada u Silbi Don Hinko Brnetić iz Silbe, gradjevni poduzetnik je bio Viktor Spinelli, rodom iz Italije, a nadgledao je radnju Špiro Lazarin iz Silbe. Radili su mjesni zidari Ante Gašparov i Marijan Vukasović.

            Naše se je mjesto u to doba još nalazilo pod talijanskom okupacijom a očekivala se je evakuacija i pripojenje kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca.

            Ovu spomen sastavljamo mi potpisani Špiro Lazarin, Zamarija Marinić i Frano Gaspić.

Silba dne 19 lipnja 1922.
Špiro Lazarin
Zamarija Marinić
F. Gaspić

P.S. Molimo tko nadje ovo pismo, da nam radiotelegrafira ili areoplanom javi dan pronalaska: napisao pozdravlja
F. Gaspić

 Po pronalasku vremenske kapsule Eugen Motušić nije popušio španjulet, ali je obavijestio kolege u nadležnom Konzervatorskom odjelu u Zadru koji i ove godine nadgleda radove na novoj obnovi crkve koju provodi Zadarska nadbiskupija, a financira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske - javlja Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine Silbe.

Komentari