Načelnik Bibinja: Nevjerojatno je da su plantažu odobrile stručne službe

Načelnik Bibinja: Nevjerojatno je da su plantažu odobrile stručne službe

HRT Zadar

Čelnici Općine Bibinje pokraj Zadra i dalje su ustrajni u namjeri da zaustave sadnju plantaže rogača iznad mjesta. Tvrde kako koncesionar nema dozvolu za sječu šume alepskoga bora, koju žele održati kao prirodnu barijeru zbog onečišćenja prašinom iz obližnjeg kamenoloma. Ustrajan je i investitor.

Ovaj dramatičan slučaj iz Bibinja traje već mjesecima, a počeo je prosvjedom dijela mještana nakon čega su reagirale i Općinske vlasti. 13. rujna podnesena je i kaznena prijava, no još nema odgovora državnog odvjetništva
- napominje pravni zastupnik Općine Bibinje Luka Mrkić na današnjoj konferenciji za medije koje je rezultat još jedne održane izvnredne sjednice Općine na tu temu.

Treba reći kako je Tvrtka "Bio-svijet" za sadnju rogača na 47 hektara zemljišta dobila novac iz europskih fondova, za što je pretpostavlja se morala ishodovati svu potrebnu dokumentaciju.

No zbog značaja šume koja to mjesto, kako se tvrdi, štiti od onečišćenja, potencijalne erozije tla, načelnik Bibinja Bruno Bugarija s nevjericom teško optužuje: Plantažu znači odoborile su stručne službe za poljoprivredu županije i Ministarstva poljoprivrede, pa to je za nevjerovati, ili se radi o neznalicama, ili se radi o smišljenoj zlouporabi EU fondova i hrvatskih ekoloških poticaja za izvlačenje novca - 

Općina je dodaje zbog svega i spremna platiti reviziju cijelog projekta koji je iz pogleda investitora, tvrtke "Bio svijet" Marina Medića čist kao suza: Podnošenje kaznene prijave koju su oni napravili je takđođer kazneno djelo, jer Općina je upoznata sa odgovorom Ministarstva poljoprivrede koji je dobila na mail, i stoga je sve jasno. Osim toga da postoji ikakve zakonske prepreke do sada bi Šumarska inspekcija i sve druge nadležne institucije to bile zaustavile - kazao nam je u razgovoru - investitor Marin Medić koji je tako unatoč glasnom protivljenju Općinske vlasti i dijela lokalnog stanovništva i dalje ustrajan u realizaciji svog projekta za kojeg je dobio koncesiju na 18 godinu. 

 

Prilog:

Komentari