Reakcije: Kostima poginulih branitelja se uzburkava javnost i rade podjele

Reakcije: Kostima poginulih branitelja se uzburkava javnost i rade podjele

Radio Zadar

Pristižu i reakcije političara na napuštanje 28. obljetnice VRO Maslenica predsjednika Republike Hrvatske Zoran Milanović. Za Radio Zadar incident je komentirao čelnik najveće zadarske oporbene stranke i saborski zastupnik koji je mandat izborio u IX. izbornoj jednici.

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić:

"VRO Maslenica predstavlja jednu od velikih pobjeda u Domovinskom ratu i danas smo ovdje da to obilježimo. Tu smo zbog suboraca koji su nam tu pobjedu donijeli, kao i onih koji su izgubili svoje živote braneći našu domovinu. Ništa drugo me ne zanima i ne želim ničim prljati uspomenu na te ljude. Ovo je mjesto pijeteta i vrijeme za poniznost i zahvalu, a ne mjesto provokacija, politiziranja i prepucavanja. Neka svatko radi što želi i kako želi, prema svojoj savjesti. Ja sam tu svake godine i bit ću dok god budem u stanju dolaziti."

 

Reagirao je i prvi čovjek zadarskog SDP-a Daniel Radeta. Ni oni na kraju nisu sudjelovali u službenom dijelu obilježavanja:

„Zoran Milanović nije jedini koji je danas napustio skup. Mi, kao SDP Zadar smo odlučili pričekati kraj tog cirkusa i odati počast svim žrtvama operacije Maslenica (...) Tu ima dosta spornih detalja, bilo je majica, zastava, svega... Ali ja ne bih sada umanjivao ovaj dan ikakvim komentarom. Ovo je sramota organizatora. Kada smo jučer dobili informaciju o protokolu, rekli su nam da nas može doći jedno ili dvoje, ali danas smo tamo vidjeli cirkus u režiji vladajućih u kojem nismo željeli sudjelovati. Pričekali smo kraj i zapalili svijeću i položili vijenac.”

 

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj odao je počast svim poginulim suborcima i sudionicima VRO Maslenica, a reakciju predsjednik RH Zorana Milanovića nazvao je sramotnom:

„HOS je legitimna postrojba hrvatskih snaga u Domovinskom ratu. HOS-ovci su branili Hrvatsku od Dubrovnika do Vukovara s tim insignijama, oni su dali svoje živote i njihove obitelji i cijeli hrvatski narod mora biti ponosan na HOS (...) Insignije HOS-a su zakonite. Za vrijeme Račanove vlade je taj znak pod kojim su ljudi ginuli proglašen legitimnim i legalnim. I bilo kakvo povezivanje HV-a, HVO-a, HOS-a, MUP-a s totalitarnim režimima iz II. svj. rata se mora zabraniti, to je rad na podjeli naroda. Ne smiju se zabranjivati insignije koje su stvorile temelje države (...) Nažalost, kostima poginulih branitelja se uzburkava javnost i rade podjele.

 

Komentari