Svjetski dan čitanja 1. veljače

Svjetski dan čitanja 1. veljače

Svjetski dan čitanja naglas obilježava se 1. veljače 2019. Čitanje naglas razvija vještinu slušanja, obogaćuje rječnik, razvija maštu i utječe na uspješan razvoj djeteta. Čitajte djeci naglas gdje god i kad god stignete čime podržavate i nacionalnu kampanju 'Čitaj mi!'.

Svjetski dan čitanja naglas trebao bi pokazati svijetu kako pravo na čitanje i pisanje pripada svima. Djeca i odrasli širom svijeta, slaveći moć riječi kreiraju društvo koje će omogućiti svakom, baš svakom djetetu pravo na obrazovanje te pristup knjigama i tehnologiji.


U svakoj zemlji obilježava se drugačije, ovisno o njezinom razvoju, mogućnostima i potrebama. Tako u nekim zemljama djeca nose transparente kojima traže pravo na čitanje, dok u drugima djeca u školi razgovaraju sa svojim omiljenim piscem.

Svjetska organizacija LitWorld uz poziv na obilježavanje Svjetskog dana čitanja naglas, nudi svoje ideje http://www.litworld.org/wrad/, ali i potiče na vlastite. Svi su pozvani na proslavu u ime 758 milijuna ljudi koji još uvijek ne mogu čitati.lanovi Hrvatskog čitateljskog društva-
Ogranak Zadar za potrebe izrade zvučne knjige čitat će knjigu Zadarski kampaneli autora Drage Marića.

Projekt izrade koji provodi Znanstvena knjižnica, namijenjen je slijepim i slabovidnim osobama, osobama s oštećenjem vida i perceptivnim poteškoćama te svima onima kojima čitanje standardnog (crnog) tiska predstavlja poteškoću.

Uz dvanaest elektroničkih knjige izrađenih prema zahtjevima korisnika s teškoćama u čitanju standardnog tiska (tzv. „book on demand“), Knjižnica u svom fondu ima 114 zvučnih knjiga i 13 brojeva časopisa u zvučnom obliku (od kojih su 22 zvučne knjige „rođene“ u studiju Znanstvene knjižnice).

Prilika je ovo za zahvalu brojnim volonterima koji su čitali knjige i da se pozovu udruge, sekcije i pojedinci kako bi se se pridruili naporima Knjižnice ka socijalnoj inkluziji svih članova naše zajednice.

 

Komentari