Nadbiskup za novu školsku godinu

Nadbiskup za novu školsku godinu

foto: SJM / HRT Zadar

„Puno se stvari u okruženju urušava, a premalo je pravih i konstruktivnih koje izgrađuju. Previše surogata mlade opterećuju i nanose štetu njihovom moralnom, psihičkom i fizičkom zdravlju, alkohol, droga, loši primjeri, sablazan i nemoral“ upozorava mons. Puljić u pismu u povodu početka nove školske godine.

PISMO NADBISKUPA ŽELIMIRA PULJIĆA ZA POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE objavljujemo u cijelosti : 

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je katehetama i vjernicima mjesne Crkve pismo uz početak nove školske godine, koje će se u župama nadbiskupije pročitati uz slavlje zaziva Duha Svetoga u nedjelju 20. rujna. Roditelji, svećenici, katehete i odgojitelji pozvani su pratiti i pomagati intelektualni, duhovni, vjerski i moralni rast te vjernički hod djece, piše mons. Puljić, ukazajući na važnost poticanja djece da se okupljaju na katehetskim satovima i liturgijskim sastancima; da proučavaju što Crkva uči o čovjeku, obitelji, sakramentima, osobito o otajstvu euharistije. „I ja vas pozivam i potičem, dragi učenici, hranite se Božjom riječju i euharistijom. Ne umarajte se činiti dobro i pokazujte svima da imate puno razloga vjerovati, nadati se i radovati se životu. I da vam vjera pomaže naći odgovore na brojna pitanja i probleme koje život sa sobom donosi“ poručuje mons. Puljić. Ističe da su roditelji, vjeroučitelji, profesori i odgojitelji prvi pozvani upućivati djecu prema Kristu, kruhu života i svjetlu svijeta. „Crkva vas podržava u vašem odgojnom poslu i zadatku. Nezamjenjiva je vaša uloga u procesu rasta mladih naraštaja i u njihovoj odgovornosti za budućnost zemlje i naroda. Svjestan važnosti odgoja i obrazovanja, ne zaboravljajte da će vas djeca i mladi rado slušati kad osjete da vjerujete u vrednote po kojima živite. Oni u vama gledaju svoje uzore. Vi ste presudni za njihove stavove i uvjerenja. Vi ste nezamjenjiva škola života. Učenici uglavnom vjeruju i poštuju ono što njihovi roditelji i učitelji vjeruju i cijene“ poručuje mons. Puljić roditeljima, učiteljima i vjeroučiteljima, želeći im uspješnu i blagoslovljenu novu školsku godinu. Nadbiskup konstatira kako je odgoj u krizi jer okolnosti roditeljima i odgojiteljima ne idu na ruku. „Puno se stvari u okruženju urušava, a premalo je pravih i konstruktivnih koje izgrađuju. Previše surogata mlade opterećuju i nanose štetu njihovom moralnom, psihičkom i fizičkom zdravlju, alkohol, droga, loši primjeri, sablazan i nemoral“ upozorava mons. Puljić. Ohrabruje da nema temelja tuzi i malodušju kad je Uskrsnuli s nama. „Zbog toga vam, dragi roditelji, vjeroučitelji, profesori i odgojitelji, uz zahvalu, upućujem i riječi osobitog ohrabrenja. Ne bojte se. Budite svjesni dostojanstva svog poziva i zahvalni Bogu za milost što djeci i mladima možete govoriti i svjedočiti o silnim Božjim djelima. Pomažite im u njihovom iskrenom traganju za smislom života. Osluškujte njihova pitanja. I nadasve, volite svoj posao, djecu i učenike“ poručuje mons. Puljić, moleći da ih u tom odgovornom poslu prati Božja pomoć i zagovor sv. Krševana, vrsnog odgojitelja i katehete sv. Stošije.

Nadbiskup podsjeća da su Ujedinjeni narodi 2015. godinu proglasili Međunarodnom godinom svjetlosti, da se istakne važnost svjetla u svakodnevnom životu, osobito i važnost tehnologije koje se temelji na svjetlu, a koristi promicanju obrazovanja i zdravlja. „Svjetlosna tehnologija koja utječe na razvoj ljudske civilizacije važan je most između znanosti i kulture. Svjetlo je opisano i na prvim stranicama Svetog Pisma: 'Dok je zemlja bila pusta i prazna, a tama se prostirala nad bezdanom reče Bog: Neka bude svijetlost'. Prva, dakle, riječ koju je Bog izgovorio glasila je: 'Neka bude svjetlost'. Jer, svjetlo je važno za život čovjeka. Bez svjetla zapravo nema ni života. Čovjek se boji tame. Njegovi su koraci u mraku nesigurni, pa tapka u strahu da ne posrne i ne padne. U okruženju mraka i tame njegove su misli obuzete samo željom da nađe svijeću ili bateriju, ili da odnekud ugleda kako svjetlost dolazi. Svjetlo, dakle, otvara nove vidike, pruža perspektivu i nudi nove mogućnosti“ kaže mons. Puljić, ističući kako se Krist, poput zore jutarnje koja razgoni tamu noći i dokončava osjećaj straha i nesigurnosti, predstavio kao ''svjetlo svijeta''. Kaže i da tko bude išao za njim ''neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života'' (Iv 8, 12). „Iako su učenici znali što čovjeku znači svjetlost, nisu odmah mogli razumjeti zašto se Isus tako predstavio. Znali za neke proroke i mistike koji su pisali da su imali 'prosvjetljenje' ili 'svijetle trenutke'. No, nikada nisu čuli ili čitali da je netko od njih, osim Isusa, tvrdio za sebe da je on 'svjetlo svijeta'. Isus je to jasno i razgovjetno rekao. Gdje je on, svijet biva svjetlijim. I tko je s njim prijatelj, neće tapkati u mraku i biti bez orijentacije. Život će mu biti svjetliji i sretniji“ poručuje mons. Puljić u Pismu povodom početka nove školske godine.

 

Komentari