Najmlađa žrtva u Hrvatskoj: Umro dječak (11) zaražen koronavirusom

Najmlađa žrtva u Hrvatskoj: Umro dječak (11) zaražen koronavirusom

Josip Regovic/PIXSELL, ilustracija

Na Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" noćas je preminuo 11-godišnji dječak, najmlađa žrtva koronavirusa u Hrvatskoj. Uzrok smrti je za sada nepoznat, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a za portal HRT-a.

Dijete koje je umrlo najvjerojatnije je, neslužbeno doznajemo, umrlo od MIS-c -a, odnosno multiinflamatornog post-covid sindroma.

U SAD-u je njihov CDC 08.01.2021. objavio podatke o učestalosti kod djece. Zabilježili su 1659 slučajeva MIS-c-a, a 26 djece je tijekom 2020. od toga preminulo.

Istraživanja su pokazala da su sindromu nešto sklonija muška djeca, ali postotak je gotovo jedna kod oba spola.

Bolest se prezentira povišenim upalnim parametrima u krvi, može zahvatiti sve organe, srce, bubrege, gastrointestinalni trakt, izazvati neurološke probleme kao i simptome upale dišnih putova.

I može dovesti do zatajenja svih organa. Nerijetko djeca imaju osip različitog izgleda. Zasad je poznato da počinje naglo, izrazito povišenim temperaturom. U bolnicama pri testiranju dio djece nije vise pozitivan na Sars-Cov2, ali u krvi im se dokazuje da imaju antitijela na Covid kao pouzdan znak da su ga preboljeli.

Na Facebooku su organizirane grupe potpore roditelja čija djeca imaju MIS-c odnosno produljene simptome covid-a.

Komentari