Najsuvremenija tehnologija u zaštiti mora

Najsuvremenija tehnologija u zaštiti mora Najsuvremenija tehnologija u zaštiti mora
foto: A. Perica / HRT centar Zadar foto: A. Perica / HRT centar Zadar
foto: A. Perica / HRT centar Zadar foto: A. Perica / HRT centar Zadar
foto: A. Perica / HRT centar Zadar foto: A. Perica / HRT centar Zadar

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

U zaštiti našega mora i priobalja od različitih vrsta onečišćenja ubuduće će pomoći najsuvremenija oprema i tehnologija. Dio je to aktivnosti projekta PEPSEA sufinanciranog iz programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska ukupne vrijednosti 2,9 milijuna eura.

Projekt traje do lipnja 2020. godine, temelji se na suradnji osam partnerskih institucija iz Italije i Hrvatske, a nositelj projekta je agencija ZADRA NOVA.  

Jadransko more, otoci i priobalje naša su neprocjenjiva ali i ekološki prilično osjetljiva prirodna bogatstva stoga njihova zaštita traži posebnu pozornost . U konkretnom projektu to znači razvoj plana intervencije u slučaju onečišćenja mora , modernizaciju opreme u interventnim centrima , edukaciju interventnih timova i podizanje svijesti građana, a pilot lokacije obuhvaćene ovim projektom su Zadarski, Šibenski i Splitski kanal te Venecijanska laguna. Voditeljica projekta Ivana Štulina:

       Što se tiče same potrebe za projektom ona je proizašla iz činjenice koja ukazuje na rast pomorskoga prometa u Jadranskom moru što dovodi do visokog stupnja rizika od onečišćenja na pilot lokacijama, također, u dvjema partnerskim zemljama ne postoji jedinstveni sustav za pravovremeno reagiranje na iznenadno onečišćenje mora…

Stvaranje kompetentnijeg sustava uključuje zanimljiva istraživanja - otkriva jedan od partnera na projektu - Vedran Martinić, ravnatelj Jadransko-edukativnog istraživačkog centra za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora:

       Konkretno, radit će se određena istraživanja na bioremedijaciji odnosno metodama gdje bakterije da tako kažemo „jedu“ razliveno ulje odnosno naftu i tu će se tražiti određeni rezultati. To je tehnologija koja se još ne primjenjuje vrlo široko ali daje veliku perspektivu međutim još uvijek nema veliku primjenu, nadamo se da će to biti za nas posebno zanimljivo…

Sva oprema koja će se nabaviti ovim projektom, dronovi primjerice kojima će se nadzirati zadarski akvatorij, a koji će biti na raspolaganju Operativnom centru Zadarske županije za provedbu plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora , moći će se koristiti i u drugim kriznim situacijama prema procjeni nadležnih centara.

 

Komentari