Nakon uvođenje eura HNB očekuje samo minimalno povećanje cijena

Nakon uvođenje eura HNB očekuje samo minimalno povećanje cijena Nakon uvođenje eura HNB očekuje samo minimalno povećanje cijena

Uvođenje eura dovest će samo do blagog porasta cijena, tek za 0,2 posto, dok će pozitivni efekti biti puno značajniji - uklanjanje valutnog rizika i smanjenje kamatnih stopa. Kazao je danas u Županijskoj gospodarskoj komori Zadar viceguverner Hrvatske narodne banke Mihael Faulend.

Mihael Faulend danas je prezentirao zadarskim poduzetnicima i bankarima strategiju uvođenja eura u Hrvatskoj. 

Kad je Njemačka 2002. godine uvodila euro cijene su poskupjele za 30 pa do 50 posto. No, 6 mjeseci poslije, vratile su se na staro. - kaže Mihael Faulend. Iako će neke cijene ići na gore, gledajući ukupnu potrošačku košaricu, očekujemo samo blago povećanje cijena, navodi Faulend. 

Kako bi se izbjeglo zaokruživanje cijena na više, uvest će se dvojno iskazivanje cijena u kunama i eurima, 6 mjeseci prije i nakon uvođenja eura – dodaje viceguverner HNB-a. Pozitivni efekti uvođenja eura daleko su značajniji od negativnih, ističe Faulend, a jedan od najznačajnijih je uklanjanje valutnog rizika budući da je 75 posto domaće štednje i 67 posto ukupnih dužničkih obveza vezano uz euro. Za poduzetnike će svakako biti važno i smanjenje kamatnih stopa. Inače, Hrvatska bi euro mogla uvesti za 6 do 7 godina.  

prilog Božidara Kolege

Komentari