Napokon pomak u strukovnom obrazovanju

Napokon pomak u strukovnom obrazovanju Napokon pomak u strukovnom obrazovanju

Hrvatska obrtnička i gospodarska komora potpisale su s ministarstvima gospodarstva, znanosti i obrazovanja, rada i turizma te Agencijom za strukovno obrazovanje, sporazum o partnerstvu za naukovanje. Sporazum bi trebao unaprijediti strukovno obrazovanje i uskladiti ga s potrebama na tržištu rada.

Vlada je morala donijeti odluku da će ove godine uvesti 31 tisuću kvalificiranih radnika iz susjednih zemalja, istodobno imamo 190 000 nezaposlenih. Zar to ne govori da naš sustav strukovnog obrazovanja nije dobar – ističe ravnatelj zadarske strukovne škole Vice Vlatkovića Tihomir Tomčić, te dodaje kako se na ovakvu odluku dugo čekalo:

Naime to je nešto o čemu govorimo već godinama jer bez socijalnog partnerstva u strukovnom obrazovanju nema boljitka. A kad govorimo o socijalnom partnerstvu to znači smatram da svi, dakle gospodarstvo u cjelini trebaju preuzeti odgovornost za strukovno obrazovanje.

Sve se snage trebaju uključiti kako bi se unaprijedilo strukovno obrazovanje kaže ravnatelj Tomčić. Djeca su i dosad išla na praksu, no da bi ona bila efikasna mora postojati dovoljan broj mentora – objašnjava Tomčić.

Dosad je to samo obrtnička komora radila. Sad napokon se i gospodarska komora uključuje i samim time će se i ta praktična nastava, taj dio učenja temeljen na radu kako se to danas kaže postati bolji.   

To su problemi koje škole bez suradnje s gospodarstvom ne mogu riješiti same i upravo se s ovim sporazumom to omogućuje – navodi ravnatelj strukovne škole Vice Vlatkovića.

Mi nemamo problema s automehatroničarima, nemamo problema s vodoinstalaterima, instalaterima kućnih instalacija, voda, plin, grijanje, međutim s nekim programima mi imamo velikih problema. Recimo elektroničar-mehaničar, to su vam RTV mehaničari. Mi danas u Zadru nemamo  gdje više od 4 učenika poslati na praktičnu nastavu. A što to znači, to znači da uskoro za 7-8-9 godina Zadar neće imati više tog kadra.  

Promjene u strukovnom obrazovanju pozdravljaju i obrtnici. Stipe Knežević , potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Svakako nama jako bitno u strukovnim školama praktikum koji će se voditi najviše po našim radionicama pogotovo u ugostiteljstvu i turizmu. I sigurno neka bude minimum 50 posto praktikuma za 3 godine školovanja mislim da možemo dobiti kvalitetan kadar.

Inače u saborskoj proceduri su izmjene i dopune Zakona o strukovnom obrazovanju kojim će se osigurati gotovo milijarda kuna iz EU fondova za Centre kompetentnosti. Reforma strukovnog obrazovanja osigurat će moderne škole i napredne učenike te konačno povezati obrazovanje s tržištem rada.

prilog Božidara Kolege

Komentari