Naše društvo teško prihvaća žene poduzetnice

Naše društvo teško prihvaća žene poduzetnice

.foto: A. Perica / HRT centar Zadar

Žene su spremne na preuzimanje inicijative u poduzetništvu, ali postoje ključne stvari koje se moraju promijeniti kako bi žene uspjele realizirati svoje ideje u praksi. Prije svega potrebno je jačanje svijesti o ženama u poduzetništvu, bolja logistika i bolje prihvaćanje žena poduzetnica u društvu i obitelji, a njihovo financiranje treba biti fleksibilnije jer primjerice samo 15 posto žena u Hrvatskoj vlasnice su nekretnina.

Na to uz ostalo upozorava pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u čijoj je organizaciji danas u Zadru priređen prvi od nekoliko planiranih foruma s ciljem osnaživanja nezaposlenih žena, njihovog povezivanja s nadležnim institucijama i upoznavanja s projektima za zapošljavanje žena. Inicijativu su podržale veleposlanice Francuske i Austrije, hrvatski UNDP te udruga GTF  - Inicijativom za održivi rast.

Iako je položaj žena u poduzetništvu i na tržištu rada još uvijek nepovoljan u odnosu na muške kolege, posljednjih godina trendovi su značajno promijenjeni.  Prije 7 – 8 godina u Hrvatskoj je bilo svega 17 posto žena poduzetnica, danas ih imamo 25 posto dok je među obrtnicima 33 posto žena. Vidljivi napredak pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić povezuje s nacionalnom strategijom za razvoj ženskog poduzetništva ali u posljednje vrijeme i s još nekim razlozima:

      Danas su žene krenule u poduzetništvo iz potrebe, iz ekonomskih razloga, zbog nesigurnosti, zbog gubljenja radnog mjesta, zbog nemogućnosti zapošljavanja i predrasuda da su, uvjetno rečeno, premlade ili prestare ili zbog tereta majčinstva.

Žene su spremne na preuzimanje inicijative u poduzetništvu, ali postoje ključne stvari koje se moraju promijeniti kako bi žene uspjele realizirati svoje ideje u praksi.  Prije svega potrebno je jačanje svijesti o ženama u poduzetništvu, bolja logistika i bolje prihvaćanje žena poduzetnica u društvu i obitelji, a njihovo financiranje treba biti fleksibilnije jer, primjerice, samo 15 posto žena u Hrvatskoj vlasnice su nekretnina.

      Zašto je važno da imamo političku potporu grada i županije? Zato što kod rodnog budžetiranja želimo da se stavlja naglasak na ona inicijalna sredstva i na prepoznavanje onih projekata kada se radi o ženama poduzetnicama da im se omogući i da plasiraju svoju robu i da preko turističke zajednice odu na sajmove, da mogu razmijeniti robu, iskustva , umrežiti se… da mogu na neki način izaći iz onih, kako bih rekla, samoinicijativa a bez nekakve konkretne potpore.

Što se tiče konkretno Zadarske županije, udio nezaposlenih žena i na županijskoj i na gradskoj razini i dalje je u veći od postotka nezaposlenih muškaraca, ali u posljednje tri godine taj udio pada. Zadarska županija, kazala je uz ostalo pravobraniteljica Ljubičić,  jedna je od tri županije koja bilježi pozitivan trend ekonomskog i društvenog razvoja zbog čega je ovu inicijativu i započela upravo u Zadru.

 

 

 

 

Komentari