Nastavak ulaganja u kompleks Sv. Nikole i obnova SICU-a

Nastavak ulaganja u kompleks Sv. Nikole i obnova SICU-a Nastavak ulaganja u kompleks Sv. Nikole i obnova SICU-a

foto: SJM / HRT Zadar

"S gradom Zadrom ćemo nastaviti ulagati u razvoj i obnovu Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, jedinog takvog UNESCO-vog centra" - kazala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek nakon susreta sa zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem.

Ove godine kad se obilježava Europska godina kulturne baštine i kad će upravo u Zadru biti održan središnji događaj kojim će ga Hrvatska obilježiti,  dogovoren je nastavak ulaganja u kompleks Sv Nikole, gdje od 2008.godine djeluje UNESC-ov centar podvodne arheologije - kazala je ministrica. Najavila je nastavak suradnje na projektu vrijednom 20 milijuna kuna, a uključit će nakon obnove same crkve Sv Nikole, uređenje restauratorskih radionica, prostora za istraživanja i prezentaciju otkrića: Tu ćemo prostor koji je i sad već otvoren raznim kulturnim događanjima staviti u punu funkciju u prvom redu kao središnje smejsto svega onoga što se u podvodnoj arheologiji u priobalju događa, ali i za prezentaciju drugih djelatnosti u kulturi. Grad će dobiti jedan novi reprezentativni prostor koji će se u punini otvoriti građanima i posjetiteljima - najavljuje ministrica.

U pratnji domaćina ministrica Obuljen Koržinek je danas obišla više zadarskih kulturnih ustanova, od Državnog arhiva i Arheološkog muzeja do Stalne izložbe crkvene umjetnosti , zadarskog kulturnog bisera za koji otkriva kako mu slijedom dogovora sa Zadarskom nadbiskupijom i gradom Zadrom slijedi obnova: 

Obišli smo Stalnu izložbu crkvene umjetnosti koju sufinanciramo, to je najvrjednija zbirka sakralne umjetnosti cjelovito prezentirane u Hrvatskoj i kako smo u okviru novoga Zakona o muzejima stvorili pretpostavke da se takve zbirke i formalno-pravno prepoznaju, u tom smislu smo razgovarali s nadbiskupom i gradom o obnovi jedinstvenog ugovora potpisanog prije 30 godina. Njega ćemo obnoviti, da idemo u renoviranje prostora i izradu novog postava koji treba biti suvremeniji i koji će dati naglasak na iznimne vrijednosti koje se tu čuvaju, što će doprinjeti povećanju broja  posjetitelja - odgovorila je ministrica na novinarski upit.

Ministarstvo kulture kreće i u izradu konzervatorske podloge za grad Zadar, iznimno važnog dokumenta koji će biti temelj za sve planove upravljanja i daljnji razvoj kulturne baštine, najavila je ministrica Obuljen Koržinek.

 

Komentari