Nastavlja se izgradnja ključnih infrastrukturnih projekata za otočane

Nastavlja se izgradnja ključnih infrastrukturnih projekata za otočane

Zadarska županija

Unatoč pandemiji koronavirusa, radovi na infrastrukturnim projektima na zadarskim otocima napreduju prema planu. Tim povodom, župan Božidar Longin u pratnji suradnika obišao je radove na projektima lučke infrastrukture na otocima Pašmanu i Ugljanu

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je paralizirala značajan dio gospodarskih aktivnosti, radovi na infrastrukturnim projektima na zadarskim otocima napreduju prema planu. Tim povodom, župan Božidar Longin u pratnji suradnika obišao je radove na projektima lučke infrastrukture na otocima Pašmanu i Ugljanu – novoj trajektnoj luci u Tkonu, sanaciji rive u mjestu Mrljane, ribarskoj luci u Velikoj Lamjani te uređenju šetnice i plaže Artina u Kalima.

Županijska lučka uprava Zadar u Tkonu gradi novu trajektnu luku čija je ukupna vrijednost 45 milijuna kuna. Samo treća faza izgradnje koja je u tijeku, vrijedna je 30-ak milijuna kuna, a riječ je o prvom projektu lučke infrastrukture u RH koji se financira iz europskih fondova putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

- Trajektna luka će donijeti značajan iskorak u kvaliteti prijevoza za sve stanovnike i goste otoka Pašmana. Radovi su bi trebali biti dovršeni do kraja 2021. godine, s uključenim ljetnim stankama, a vrlo je važno da nije bilo prekida tijekom krize s koronavirusom. Radilo se, naravno, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera, istaknuo je župan Božidar Longin.

- Ovo je jedan od ključnih razvojnih projekata za cijeli otok Pašman. S novom trajektnom lukom znatno ćemo podići standard usluge što će zasigurno biti dodatan doprinos kvaliteti života otočnog stanovništva kao i razvoju turizma, dodao je načelnik Tkona Goran Mušćet koji je pohvalio suradnju sa Županijskom lučkom upravom i izvođačima radova.

- U trajektnoj luci Tkon izgradit će se ukrcajno-iskrcajni prostor i ukrcajno čekalište, plato pristaništa koji omogućuje ukrcaj i iskrcaj vozila, podmorski propust za cirkulaciju mora između vanjskog i unutarnjeg akvatorija te plato ukrcajnog čekališta i parkirališta, dodao je Davor Škibola, ravnatelj ŽLU Zadar koja uz radove u Tkonu, provodi i europski projekt dogradnje luke Sali u vrijednosti 56,8 milijuna kuna.

Županijska lučka uprava na otoku Pašmanu provodi i sanaciju luke Mrljane, kojeg sufinanciraju Općina Pašman te dva nacionalna ministarstva - mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

- Radovi su započeli tijekom 2019. godine, a ukupna vrijednost je 4,2 milijuna kuna. Uz dobru suradnju sa Zadarskom županijom i ministarstvima u Vladi RH nastavljamo razvojni ciklus i stvaramo nove preduvjete za boljitak naših stanovnika, poručio je Krešimir Ćosić, načelnik općine Pašman.

Župan Longin je u pratnji načelnika općine Kali Marka Kolege obišao radove na ribarskoj luci u uvali Vela Lamjana. Podsjetimo, uz pomoć europskih i nacionalnih sredstava modernizirat će se i dograditi ribarske luke u Kalima i Gaženici. Radovi u Kalima traju nešto više od godinu dana, a očekuje se i skorašnji završetak postupka javne nabave za radove u Gaženici. Oba projekta provodi Lučka uprava Zadar, a vrijedna su gotovo 60 milijuna kuna.

- Uvjerljivo smo vodeći na Jadranu u ulovu, ali i uzgoju ribe te s razlogom nosimo naziv najribarskije hrvatske županije. Želimo napraviti dodatan iskorak u poboljšanju uvjeta za naše ribare pa smo krenuli s gradnjom moderne infrastrukture. Time na konkretnim primjerima podržavamo daljnji razvoj ribarstva koje ima dugu tradiciju u području Zadarske županije, a posebno je važno našim otočanima, naglašava župan Longin.

Uz ribarsku luku, u Kalima se provodi još nekoliko infrastrukturnih projekata. U tijeku su radovi na šetnici i plaži Artina vrijedni 2,7 milijuna kuna.

- Projektom šetnice Artina uredit ćemo parkiralište, biciklističko odmorište, šetnicu sa zelenim pojasom i ekološkom rasvjetom. Na to se nadovezuje uređenje plaže gdje ćemo postaviti pametne klupe, igrališta za djecu, rampu za invalide. Radovi bi trebali biti gotovi do srpnja, a uz vlastita sredstva financiramo ih uz pomoć Ministarstva regionalnoga razvoja, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Zadarske županije, kaže kaljski načelnik Marko Kolega koji je najavio da će najesen krenuti izgradnja rotora u predjelu Batalaža, vrijednog 3,9 milijuna kuna. Time će se na dugoročan način riješiti ulazak s prometnice u priobalni dio naselja, ali i izgraditi pomorski zid uz produbljivanje uvale na dva metra čime će se produljiti šetnica, a mještanima osigurati novi komunalni vezovi.

Komentari