Nastavljen trend pada nezaposlenosti

Nastavljen trend pada nezaposlenosti

Foto: Ilustracija

Krajem siječnja na zadarskom zavodu za zapošljavanje bile su prijavljene 4 934 nezaposlene osobe što je za gotovo 15 posto manje nego u siječnju 2019-te. Nastavio se tako pad nezaposlenosti na godišnjoj razini koji na zadarskom području traje od 2014-te godine.

Kraj prošle godine na zadarskom je Zavodu tako dočekalo 4 095 nezaposlenih osoba, odnosno 15 posto manje nego godinu prije, a za čak 50 posto manje nego 2014-te godine. Iako dio razloga pada broja nezaposlenosti svakako možemo tražiti i u odlasku naših ljudi u inozemstvo, rast turizma i dalje ostaje jedan od najvažnijih razloga za taj pad. Upravo u veljači s pripremom za novu turističku sezonu možemo očekivati novi ciklus sezonskog zapošljavanja koji će ponovno dovesti do pada nezaposlenosti, ciklus koji bi trebao trajati do rujna, ako nam se dogodi dobra sezona možda i dulje.

Od ukupnog broja nezaposlenih u siječnju, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, 30 posto nezaposlenih stariji su od 50 godina, a 55 posto su žene. Najveći broj nezaposlenih je u Zadru, zatim Biogradu, Benkovcu te Gračacu. Prošle je godine s evidencije zavoda zaposleno 5 980 osoba, a izdvojimo i kako su od toga zaposlena 256 branitelja, te 52-je osobe s invaliditetom.

 

Komentari