Neka od pitanja: Tko kreira javno mnijenje,imamo li pravu sliku?

Neka od pitanja: Tko kreira javno mnijenje,imamo li pravu sliku? Neka od pitanja: Tko kreira javno mnijenje,imamo li pravu sliku?

HRT Zadar

„Javno mnijenje" - središnja je tema ovogodišnjeg međunarodnog znanstvenog skupa Hegelova društva koji se tradicionalno na zadarskom Sveučilištu održava u suradnji s Odjelom za filozofiju Sveučilišta u Zadru.

Od 9. do 12. rujna 2019. godine na Odjelu za filozofiju Sveučilišta u Zadru (dvorana 124, Obala kralja Petra Krešimira IV. 2) održat će se XXV. međunarodni simpozij „Razumijevanje i tumačenje“ na temu „Javno mnijenje“.

Na jutrošnjem otvorenju pitali smo kolika je vjerodostojnost istraživanja javnog mnijenja u Hrvatskoj čiji se rezultati prenose i analiziraju putem medija, pokazuju li pravu sliku ?

Za mene je zabrinjavajuće jer su ankete uglavnom naručene, pojedini ugledni političari priznaju kako stranke sada investiraju u javno mnijenje, više nego u vlastiti rad, da se kupi i kreira javno mnijenje, naravno to je jedan od segmenata da se na to upozori --- smatra profesor Jure Zovko koji je u ime organizatora otvorio skup. 

Ono što se pronalazi u medijima, odgovora onome što javno mnijenje jest, ukoliko promatramo rezultate istraživanja i primjerice načina na koji građani biraju određene političke opcije, sasvim je razvidno da ono što mediji prenose da odgovora javnom mnijenju i da to bude verificirano na izborima - smatra profesor Marko Vučetić, pročelnika Odjela za filozofiju kojeg smo upitali i kako ocjenjuje metode kojim se istražuje mišljenje javnosti, poput popularnih anketa, telefonskih poziva ? Ti alati jesu dobri, uz ograničenje koja imaju, a to je da uvijek sadrže određeni element podrške , tako da su dobri i ispravni, ne u apsolutnom smislu nego u smislu mogućnosti podrške .  

profesori J.Zovko i M.Vučetić

Komentari