Nema više "švercanja" goriva na otoke

Nema više "švercanja" goriva na otoke

Riješen je problem prijevoza goriva na otoke brodovima. Opremanjem brodova spremnicima prekinut je dugogodišnji način prijevoza goriva na otoke u kanticama čime je bila ugrožena sigurnost plovidbe.

Kako navode u Ministarstvu pomorstva, spremnici za prijevoz opasnih tereta za sada su postavljeni na tri Jadrolinijina broda: SIS, Mate Balota i Hanibal Lucić.

Sukladno Pravilniku o sigurnosti  plovidbe  brodar Jadrolinija  oprema brodove, a to je učinjeno. Dakle, ta tri broda su do sada spremna za primanje opasnih tereta.

Glavni inspektor plovidbe u Upravi sigurnosti plovidbe Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture ,kapetan Mladen Mandić zadovoljan je što je konačno riješen problem koji je mučio  otočane na zadarskom području: 

Osobno smatram da je ovo korak dalje u sigurnosti plovidbe jer nikome nije išlo u prilog ako su ljudi, na žalost jer nije bilo drugog načina, skrivali benzine. Tako da smo sada sve stavili pod nadzor i plovidba će biti sigurnija.

Inspektor sigurnosti plovidbe zadarske Lučke kapetanije,kapetan Boris Medić kaže kako će se prevoziti   tisuću  litara po vožnji:

S time da pojedinačni spremnik  može biti maksimalno od 20 litara, certificiran. Ne može biti nekakva obična plastika.  Ima ih kupiti na benzinskim crpkama, to nije ni skupo, dugotrajni su i sigurni za prijevoz.

Podsjećamo, od kada je otočanima prije gotovo dvije godine zabranjeno prevoziti gorivo putničkim linijama zbog sigurnosnih uvjeta, u javnosti su stoga više puta upozoravali kako su primorani švercati kantice s benzinom na razne načine, od sad to više nije potrebno. 

kapetan Mladen Mandić

Komentari