Nije loše? Turizam na 70 % lanjskog prometa!

Nije loše? Turizam na 70 % lanjskog prometa!

Photo: Marko Dimic/PIXSELL

Vrhunac je najizazovnije turističke sezone. Nitko ne pomišlja na obaranje rekorda, nego se pokušava samo ublažiti loša sezona. Ipak, čini se da brojke u Zadarskoj županiji nisu ni blizu lošim proljetnim prognozama.

Tijekom ožujka i travnja prognoze su bile da ćemo biti zadovoljni budemo li imali 30 ili 40 posto lanjskog broja turista. Kraj je srpnja i vrhunac turističke sezone, a na ulicama vidimo da su postotci ipak bolji od očekivanih. Direktorica TZ Zadarske županije, Mihaela Kadija:

Očekivali smo 30, nadali se 50, a sada smo na 70 % lanjskog prometa! Trenutno je oko 136 600 gostiju u Zadarskoj županiji. Možemo se pohvaliti i da smo na razini cijele godine ostvarili 60 % prošlogodišnjeg prometa. Nadomak 4 i pol milijuna noćenja.

Najviše turista je tradicionalno iz Njemačke, a slijede Slovenci, Austrijanci, Česi i Poljaci, a brojni su i domaći gosti, ali učinci pandemije se ipak osjećaju:

Bez aviolinija smo zakinuti za destinacije sjeverne Europe i one koji ne mogu doći autom do nas, ali srpanj i kolovoz su rezervirani za naša vjerna tržišta. Oni znaju što kod nas mogu očekivati, koji znaju da smo sigurna i lijepa destinacija i kako kvalitetan smještaj imamo.

Ovogodišnje brojke jasno pokazuju da stranci u Hrvatsku i dalje dolaze isključivo zbog prirodnih ljepota, mora i sunca. Jer da nije tako, ne bismo bili na ovih 70 % lanjskog prometa.

Komentari