Nijedan zbor nije zaslužio Veliku nagradu

Nijedan zbor nije zaslužio Veliku nagradu

U Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar sinoć je održana Završna svečana priredba dodjele nagrada 9. Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova Zadar. Međutim Veliku nagradu Grada Zadra i 20.000 kuna nije osvojio nijedan zbor.

Nakon što su zborovi sudionici iz Slovenije, Hrvatske, Švedske i Mađarske u petak 30. svibnja otpjevali natjecateljski dio programa, a potom u subotu ujutro svojom pjesmom na Narodnom trgu osvježili zadarski Poluotok, bili su obvezni prisustvovati završnoj priredbi i čekati objavu rezultata.

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Antun Dolički, predsjednik (Zadar, Hrvatska), Jasenka Ostojić (Zagreb, Hrvatska), Marta Kierska Witczak (Wroclaw, Poljska), Zapro Zaprov (Skopje, Makedonija) i Marko Vatovec (Ljubljana, Slovenija) dodijelilo je nagrade u kategoriji mješovitih zborova – zlatni, srebreni i brončani križić opatice Čike.

Zlatni križić osvojio je Komorni zbor Grgar iz Nove Gorice (Slovenija) pod dirigentskim vodstvom Andreja Filipiča.

Srebreni križić osvojio je još jedan slovenski zbor – Mješoviti pjevački zbor Postojna i njihov dirigent Mirko Ferlan.

Brončani križić osvojio je Pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski iz Čakovca (Hrvatska).

Da bi osvojili jedan od križića opatice svi zborovi morali su ostvariti preko 90 % mogućih bodova.

zbor2.jpg

U kategoriji ženskih zborova, u kojoj se natjecao jedan zbor, Ženska  vokalna grupa Pjevačkog zboraJosip Štolcer Slavenski, nagrada nije dodijeljena. 

Na napetoj završnoj svečanosti dirigentima i predstavnicima zborova, nagrade su dodijelili i Predsjednik vijeća 9. Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova, Igor Cecić i umjetnički ravnatelj Natjecanja, Tomislav Košta.

Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja osvojio je zborCondura Croatica iz Zadra i to za skladbu njihovog dirigenta Ive Nižića, Samo srcem. Nagradu HDS – a dodijelila je izaslanica Društva, Jasenka Ostojić. 

zbor-ivo-nizic.jpg

Nakon dodjele, nagrađeni su zborovi nastavili natjecanje s desetominutnim programom po vlastitom izboru za Veliku nagradu Grada Zadra u iznosu od 20.000,00 kuna.

Nakon kratkog vijećanja Međunarodnog prosudbenog povjerenstva Velika nagrada Grada Zadra nije dodijeljena.

Komentari