Nominirani Scorsese, McQueen, Russell, Cuaron i Greengrass

Nominirani Scorsese, McQueen, Russell, Cuaron i Greengrass

Foto:www.dga.org

Udruženja američkih redatelja nominiralo je Martina Scorsesea po 11. put za svoju nagradu, koja se smatra ključnim pokazateljem za nominacije za Oscar i dobitak "kupića" u kategoriji najboljeg redatelja. Nominirani su i Steve McQueen, David O. Russell, Alfonso Cuaron i Paul Greengrass. Imena dobitnika bit će objavljena 25. siječnja, šest tjedana uoči dodjele Oscara.

Redatelji Martin Scorsese, Steve McQueen, David O. Russell, Alfonso Cuaron i Paul Greengrass nominirani su za nagradu Udruženja američkih redatelja (DGA) koja se često smatra najboljim pokazateljem uoči dodjele Oscara.
Britanski redatelj McQueen (44) je zaradio prvu nominaciju za povijesnu dramu "12 godina ropstva" kao i njegov sunarodnjak Greengrass (58) za triler o somalskim gusarima "Kapetan Phillips."
Meksički redatelj Cuaron (52) također je prvi put nominiran za ovu nagradu za dramu čija se radnja odvija u svemiru "Gravitacija."
Za 71-godišnjeg Scorsesea ovo je 11. nominacija za film "Vuk s Wall Streeta", dok je Russellu (55) ovo druga nominacija za ovu uglednu nagradu za film "Američke varalice".
Unatoč činjenici da je Scorsese bio do sada deset puta nominiran za nagradu Udruženja američkih redatelja samo ju je jednom i osvojio, 2006. za triler "Pokojni" za kojeg je dobio i Oscara kao najbolji redatelj.
Ako osvoji ovu nagradu McQueen bi mogao postati prvi crni redatelj kojem je pripala ta čast. Nagradu Udruženja američkih redatelja smatra se ključnim pokazateljem za nominacije za Oscar i na kraju i za eventualne pobjednike u kategoriji najboljeg redatelja.
Od 1948. se dogodilo u samo sedam navrata da dobitnik DGA nagrade nije dobio i odgovarajuću nagradu Amerilke akademije znanosti i umjestnosti. Prošle godine dobitnik nagrade Udruženja američkih redatelja Ben Affleck nije bio nominiran u kategoriji najboljeg redatelja za Oscara koji je pripao Angu Leeju za "Pijev život".
Imena dobitnika nagrade Udruženja američkih redatelja bit će objavljeni na svečanosti 25. siječnja, šest tjedana uoči dodjele Oscara.

Komentari