Nova predstava na Zadru snova

Nova predstava  na Zadru snova

Treći dan festivala Zadar snova donosi drugu predstavu zagrebačkog Kunst Teatra. Ekipa koja je uzdrmala kazališnu scenu predstavom Katalonac, sažela je sve začine i ritmove i pretvorila ih u novu predstavu o kojoj se govori, sličnog temperamenta ali i novog društvenog grča - Flex.

Nihilizam u jednostavnom postojanju, milenijalcima je zamijenio besmisao gubljenja života u besperspektivnom i neinspirativnom zaposlenju. Predstava će se održati u crkvi Svetog Dominika s početkom u 21 i 30.

9. 8. 2019. petak
Sv. Dominik 21.30h

Kunst Teatar i Punctum: Flex 

Tisuću devetsto četrdeset i treće godine uspostavljeno je sljedeće: 'Identitet je definiran bojama teme na zaslonu mobitela'. Identitet je danas kao virtualna valuta - možda ga imaš, ali to ne znaš ili znaš da ga imaš pa možeš s njim kupiti maramice na trafici u centru grada.

Redatelj: Ivan Planinić

Izvode: Domagoj Janković, Karlo Mrkša, Bernard Tomić, Pavle Vrkljan, Matija Čigir
Autori glazbe: Karlo Mrkša i Filip Triplat, Oblikovatelj svjetla: Alen Marin, trajanje 1:30h, ulaz 30kn

Flex je privatna agencija za zaštitu podataka i povremeno nekretnina, u vlasništvu istoimenog vlasnika. Nije to agencija koja definira tržište, niti agencija koja probija granice i uglavnom nije firma koja se zalaže za prava radnika. To je firma u kojoj se svatko sa svakim nadmeće, bez uzajamne solidarnosti i empatije, a posao dobivaju 'podobni, a ne sposobni'. Privatna firma za uzdržavanje ukućana i suučesnika u glavnoj aktivnosti ove firme, a to je rad. Rad čini čovjeka, ako čovjek čini rad. Rad, ili RAD je skraćenica za: Rezignirajuća Agencijska Dinamika. Za samom zaštitom podataka dolazi i do redefiniranja pojma i poimanja identiteta. 

Suptilni humor i oštra satira u situaciji testiranja za radno mjesto, materijalizaciji slogana da 'pare idu na pare', komičnim doskočicama ('tri stupa hrvatstva: dorski, jonski i korisnički') prisutni su tijekom cijele predstave. Gluma je utemeljena na improvizacijama i zajedništvu, isprekidanim monolozima, dijalozima, pa tako Janković glumi eksplozivnog šefa, koji je tatin sin i hipster bez odgovornosti, Tomić preko veze dolazi u 'Flex', a Čigir preko videozida daje sliku distanciranog šefa i tipičnog polumafijaša. 

Synth glazba u predstavi je poput one iz videoigre, a ova predstava sama jasno opisuje besmisao korporacija, daje promišljati o apsurdnosti besmislenih poslova, zbilji rada u kompanijama i službama za korisnike. Osjećaj da je svatko zamjenjiv za nekog još predanijeg ili još nesposobnijeg daje osjećaj tjeskobe i nesigurnosti, te prilagodljivosti i uniformnosti identiteta. U predstavi se propituje  sustav i autoritet, te stvarnost rada u današnjem svijetu.
 
'Flex' je nastao u koprodukciji Umjetničke organizacije Punctum i Kunst Teatra uz podršku Ministarstva kulture i Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba.

Komentari