Nove okolnosti u svijetu umjetnosti performansu daju prednost

Nove okolnosti u svijetu umjetnosti performansu daju prednost

Porođajne muke "Zadar snova", Festival suvremenog kazališta prošao je prije 25 godina a danas iako biološki mlad svjestan je složenosti stanja u kojem se svijet nalazi pa je 2021 te u skromnijem izdanju. Naglasak ove godine je na performansima, kojeg drže budućnošću umjetničkog izričaja.

 


Kulturi općenito nije lako u zadnjih godinu dana, "Zadar snova" također kao dio modernog umjetničkog zamašnjaka trpi posljedice promjena koje se konačno očituju u financijskim mogućnostima odnosno nemogućnostima te prilagodbi repertoara novim okolnostima. Tradicionalno, Noć performansa otvara 25.to izdanje ovog festivala:

" I performans dolazi do izražaja a tako se čini bit će i nadalje jer se više ne mogu financirati velike predstave sa velikom scenografijom, postavom i tehnikom a gdje bi sudjelovao veći broj ljudi. Ovo je opcija koja zasada najbolje igra" - kaže Kristijan Mičić, osnivač "Zadra Snova" dodajući kako je efekt performansa u današnje doba širi u društvu nego u vrijeme dok je u Zadru uz ostale igrao legendarni Tom Gotovac.

Mičić nadalje izdvaja neke događaje za koje smatra da će biti vrhunac Festivala:

" Izdvajam art skupine Cocoon Dance Theatre (švicarsko njemačka grupa) i Joshua Monten Company s europskom postavom. Sve to predvodi Marin Lemić. priznati domaći plesni umjetnik a tek nedavno otvoren Centar za kreativne industrije ugostit će i drugu predstavu sa vrlo kvalitetnom režijom i koreografijom."

U sekciji performansa svoje radove predstaviti će Nikolina Majdak, Mirjana Đan i Jelena Topić. Arktik - Institut za budućnost održati će radionicu za građane i profesionalce koja će imati javnu prezentaciju.
Zadar snova opet će utonuti u san 29.srpnja.

Komentari