Novi Hitni prijem, ali ne i nova hitna

Novi Hitni prijem, ali ne i nova hitna Novi Hitni prijem, ali ne i nova hitna
dr Melanija Ražov -Radas, voditeljica OHBP i Kristina Bačko, glavna sestra Hitnog prijema dr Melanija Ražov -Radas, voditeljica OHBP i Kristina Bačko, glavna sestra Hitnog prijema

foto: S.Dražić HRT Zadar

S radom je počeo novouređeni Hitni bolnički prijem u zadarskoj Općoj bolnici. Hitne službe odjela postupno se sele u prizemlje Interne odnosno u novi Centar za hitnu medicinu i objedinjeni hitni prijem. U funkciji su već hitni interni i kirurški prijem, a od ove subote i ostale hitne službe bolničkih odjela.

Zamjenik sanacijske upraviteljice dr Robert Karlo upozorava da Hitni bolnički prijem nije isto što i Hitna pomoć :

" Ovo je za pacijente koji trebaju bolničko liječenje, To nije nova Hitna pomoć u gradu Zadru i Zadarskoj županiji. Hitna pomoć se nalazi pri Zavodu za hitnu medicinu i oni imaju svoje prostore. U svakom slučaju, mi možemo primiti hitni slučaj pacijenta koji ne može čekati pregled svoga liječnika ili ne može doći do uputnice , ali molim sve da se to ne zloupotrebljava. Ovdje se očekuju bolesnici koji su ili bili kod svog liječnika, obavili prvi pregled i potom su upućeni na bolničko liječenje ili su pregledani u Hitnoj pomoći i potom poslani u bolnicu. Jer jednim bespotrebnim traženjem usluga u Hitnom bolničkom prijemu otežavamo posao našim liječnicima i sigurno nije dobra trijaža bolesnika na takav način"  ističe dr Karlo.

Od ove subote i ostale hitne službe bolničkih odjela, kazao nam je zamjenik sanacijske upraviteljice dr Robert Karlo:

" 22. 2., u subotu pridružit će im se ostale hitne službe: Okulistika, ORL, Neurologija, Infektologija, Dermatologija, Urologija. Dok odjeli Pedijatrije, Ginekologije i Psihijatrije imaju svoje hitne prijeme u sklopu odjela. Oni se neće pridruživati našem Hitnom bolničkom prijemu jer je i preporuka Ministarstva zdravlja da se trudnice, djeca i psihijatrijski bolesnici ne miješaju s ostalim bolesnicima koji traže hitnu pomoć" 

izjavio je za Radio Zadar dr Karlo.

   Voditeljica OHBP-a dr je Melanija Ražov -Radas, a glavna sestra Krsitina Bačko.

 

Zadarska Opća bolnica godišnje ima oko 65 tisuća hitnih pregleda, dnevno oko 120 do 200, a  u vrijeme turističke  sezone i do 300 hitnoća. Od sada, u ovom  15 milijuna kuna vrijednom projektu sa opremom po svjetskim standardima, ubuduće će se odvijati rad hitne službe po uzoru na rado gledanu seriju Hitna služba. U ovoj našoj, zadarskoj, neće biti  Georgea  Clooneya i  Gorana Višnjića,  ali hoće educirano osoblje spremno za hitne slučajeve.

Komentari