Novi lukobran "obnovit će" i lučice u Dragovama, Savru, Velom Ratu...

Novi lukobran "obnovit će" i lučice u Dragovama, Savru, Velom Ratu... Novi lukobran "obnovit će" i lučice u Dragovama, Savru, Velom Ratu...

Ilustracija: Županijska lučka uprava

Uskoro u Salima počinju radovi na dogradnji luke. Izgradit će se 150 metara obale i novi pristanišni gat dužine 115 metara čime će se ova važna nautička luka u potpunosti zaštiti. U ovaj zahvat Županijska lučka uprava ulaže 90 milijuna kuna od čega je 85 posto osigurano iz EU fondova.

Govoreći o važnosti zahvata načelnik Općine Sali Zoran Morović ističe kako će se ovih dana izvođač uvesti u posao, dok veći radovi počinju nakon 1. studenog , nakon zatvaranja graničnog prijelaza u Salima:  S novim lukobranom Dugi Otok dobiva sigurnu uvalu na važnoj poziciji na ulazu u Nacionalni park Kornati, pola godine je puna nautičara a izgradnjom lukobrana nadamo se da će biti dobro popunjena tijekom čitave godine. Na ovaj način se diže kvaliteta zaštite luke i za sami linijski promet i kasnije za nautički promet - kazao je Morović za program Radio Zadra. 

Koji su još zahvati na otoku nužni kad je riječ o lučkoj infrastrukturi pitamo Morovića : Svako mjesto traži hitnu sanaciju luke jer su postojeći pristani napukli, ugrožavaju sigurnost plovidbe, a s novim lukobranom Općina će imati povećane prihode pa ćemo pomoći pomoći razvoju Savra, Velog Rata, Dragova i ostalih mjesta gdje je kvaliteta postojećih obala u lučicama jako dotrajala - napominje Morović.

Radove na dogradnji luke Sali izvoditi će zajednica ponuditelja ADRIAING d.o.o. KOPER, Adriaing d.o.o. Buje i Kali gradnja, Kali. Očekivani rok za završetak radova iznosi 24 mjeseca. Ukupna vrijednost projekta iznosi 90.554.459,65 kn, od kojih se 85% sufinancira iz EU fondova, a 15% sufinancira Ministarstvo mora. Ravnatelj Županijske lučke uprave Davor Škibola o ovom zahvatu kaže: Za vrijeme jakog juga bio je problem pristajanja u luci u Salima, a luka Sali je i iznimno važna turistička destinacija, trenutačno imamo 60 nautičkih i 150-ak komunalnih vezova, ovo će biti veliki dobitak za Sali, želja je godinama na otoku bila realizirati taj projekt, imali smo sreću u zadnji tren povući novce iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020.

Z. Morović

D. Škibola

Komentari