NSA skuplja milijune tekstovnih poruka

NSA skuplja milijune tekstovnih poruka

Američka sigurnosna agencija NSA skupi u svijetu dnevno blizu 200 milijuna tekstovnih poruka, koje sadrže planove o putovanju, kontaktne informacije ili podatke o plaćanju kreditnim karticama, objavio je u četvrtak britanski list Guardian.

U okviru programa kodnog naziva "Dishfire", NSA skuplja "gotovo sve što može", piše Guardian, pozivajući se na informacije što ih je pronašao zajedno s televizijskom postajom Channel 4 News u materijalima koji potječu od bivšeg suradnika NSA Edwarda Snowdena koji se sada nalazi u izbjeglištvu u Rusiji.  Dokumenti koji su na raspolaganju Guardianu pokazuju da je britanska špijunska agencija GCHQ koristila bazu podataka NSA-a kako bi pretraživala ključne podatke o komunikacijama između građana u Ujedinjenome Kraljevstvu. Sadržaji komunikacija s telefonskim korisnicima u SAD-u pritom su uklonjeni iz baze podataka, dok su brojevi telefona iz drugih zemalja, uključujući i Veliku Britaniju, ostali pohranjeni. Guardian navodi sadržaj prezentacije NSA-a iz 2011. godine pod naslovom: SMS tekstovne poruke: rudnik zlata koji se treba iskoristiti i tvrdi da je u okviru programa u travnju te godine skupljeno prosječno 194 milijuna tekstovnih poruka dnevno. NSA se opsežno koristila svojom ogromnom bazom tekstovnih poruka kako bi pronašla informacije o planovima putovanja ljudi, njihovim adresarima, financijskim transakcijama i drugome, uključujući i pojedince koji nisu osumnjičeni za ilegalna djela, piše u izvješću Guardiana.

Nakon što je Snowden u lipnju otkrio medijima tajne informacije o masovnom skupljanju telefonskih podataka i drugih programa prisluškivanja, prije nego što je pobjegao u Hong Kong i nakon toga u Moskvu, množe se pitanja u javnosti o američkom špijuniranju civila i stranih dužnosnika. Na upit o podatcima što ih je objavio Guardian, NSA je priopćio: Kao što smo ranije objavili, pogrešna je tvrdnja da je NSA-ovo skupljanje podataka proizvoljno i nekontrolirano , priopćio je NSA, dodajući kako program Dishfire obrađuje i legalno pohranjuje skupljene tekstovne poruke ili SMS podatke.

Komentari