Nužna reforma hitnih bolničkih prijema?

Nužna reforma hitnih bolničkih prijema?

Suzana Dražić

Ministar zdravstva Milan Kujundžić problem gužvi i dugog čekanja u hitnim bolničkim prijemima planira riješiti povećanjem broja liječnika. Najavljuje kako ćemo za godinu dana dobiti i prvu generaciju specijalista Hitne medicine.

No hoće li veći broj liječnika riješiti gužve u čekaonicama hitnih bolničkih prijema?

Bivši ministar zdravstva dr. Dario Nakić, koji je s ciljem rasterećenja hitnih prijema predlagao i plaćanje pregleda ukoliko se pokaže da ne spadaju u hitne, kaže kako su liječnici opterećeni i pod stresom zbog prevelikog broja pregleda : Oni su strahu od sve veće mogućnosti greške i kao rezultat imamo na žalost, evo ovdje u Zadru zadnje 4 godine 11 je ljudi primljeno na specijalizaciju hitne medicine. Od tog broja sedmero je odustalo od te specijalizacije i otišlo raditi negdje drugdje. To su poražavajući podaci koji ukazuju da je doista vrijeme da se nešto učini. 

Već neko vrijeme, vikendom, u prizemlju Kirurgije dežura liječnik obiteljske medicine za pacijente koji ne spadaju u hitne. Unatoč tome i dalje su gužve: Godišnje pregledamo oko 50 tisuća bolesnika. Od tog broja više od 80 posto dolazi samoinicijativno što znači bez uputnice, nisu pregledani kod svog liječnika obiteljske medicine ili u Hitnoj pomoći. I od toga broja svega 12 do 13 posto su hitni slučajevi koji budu primljeni u bolnicu.

Voditeljica Hitnog bolničkog prijema, dr. Melanija Ražov Radas na primjeru objašnjava što je hitnoća: Evo ovaj vikend se dogodilo da je u razmaku od par minuta stigla hitna iz Knina s bolesnikom koji ima akutni infarkt, hitna pomoć iz Gospića s istim slučajem i hitna pomoć iz Zadra s pacijentom kojega treba reanimirati. To se sve dogodilo u roku od dvije minute. I to je ono što je naš posao i nije nam teško. Ali dok mi ne zbrinemo ova tri pacijenta ostali bolesnici koji su u čekaonici i nisu hitni, moraju čekati.

Dok se ne dogode neke značajnije promjene u radu hitnih bolničkih prijema, pa i reforma, pacijentima podsjetnik da je hitni bolnički prijem prvenstveno za ljude kojima je život trenutačno ugrožen. Sve ostalo može riješiti liječnik obiteljske medicine.

 

Suzana Dražić

Komentari