O integraciji izbjeglica, tražitelja azila i migranata.

O integraciji izbjeglica, tražitelja azila i migranata. O integraciji izbjeglica, tražitelja azila i migranata.

U Starigradu Paklenica održava se projekt Dom daleko od doma kojeg vodi pet civilnih organizacija iz Austrije, Belgije, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke i Hrvatske. Mladi iz pet država EU na njemu će razmijeniti iskustva u integraciji migranata, izbjeglica i tražitelja azila.

Financiran je sredstvima Europske unije kroz Erasmus + program, priređen je u Hotelu Barba do 29. srpnja.

 

Trideset i pet sudionika iz Austrije, Belgije, Hrvatske, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva sastat će se od 23. do 29. srpnja 2018. kako bi sudjelovali na treningu u trajanju od tjedan dana te istražili razvitak integracije u kojima su mladi odigrali glavnu ulogu. Razmijenit će svoja iskustva u području rada s migrantima, izbjeglicama i tražiteljima azila te učiti o inspirativnim praksama diljem Europe.

 

Trening je dio projekta Dom daleko od doma (Home Away from Home), financiranog od strane Europske unije kroz Erasmus + program kako bi se identificirali najbolji načini intergracije izbjeglica, tražitelja azila i migranata u europsko društvo. Tijekom treninga, mladi će razmijenjivati svoja iskustva te istovremeno  razmatrati slične prakse u ostalim zajednicama i državama.

 

Jedan od sudionika je i Florian iz Austrije koji kaže: “Jako sam uzbuđen što ću biti dio europskog tima koji će raspravljati o izazovima integracije s kojima se danas susrećemo. Siguran sam da ću kući ponijeti torbu punu motivacije, inspiracije i novih ideja o tome kako se mladi ljudi mogu uključiti u integraciju.”

 

Projekt nosi pet organizacija: The world of NGOs iz Austrije, Tumult iz Belgije, The University of Westminster iz Ujedinjenog Kraljevstva, Forum Civil Peace Service iz Njemačke te Centar za mir, nenasilje i ljudska prava - Osijek iz Hrvatske.

 

Rezultati projekta Dom daleko od doma objavljuju se na web stranici www.hafh.eu te će poslužiti kao bitan čimbenik u stvaranju novih modela treninga koji će se razviti kako bi mlade ljude u Europi upoznali s najboljim načinima integracije izbjeglica, tražitelja azila i migranata.

 

 

 

Komentari