O mogućnostima financiranja za poduzetnice

O mogućnostima financiranja za poduzetnice O mogućnostima financiranja za poduzetnice
foto: A. Perica / HRT centar Zadar foto: A. Perica / HRT centar Zadar

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

Žensko poduzetništvo je u porastu. Učinjeni su mnogi pozitivni pomaci kako bi se ženama pomoglo u pokretanju posla, financiranju i poslovanju pa ipak specifičnosti ženskoga poduzetništva još uvijek nisu dovoljno prepoznate i država bi trebala učiniti više.

To se, uz ostalo, moglo čuti na radionici o mogućnostima financiranja ženskoga poduzetništva koju su u Zadru, u centru COIN, organizirale mreža poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria i udruga Institut za razvoj ženskog poduzetništva Adria.

Kako doći do novca i koji su najpovoljniji uvjeti financiranja za njih, žene poduzetnice i one koje će to tek postati u Zadru su mogle doznati uz međusobnu razmjenu iskustava i pokoji primjer dobre prakse iz prve ruke. Radionici se odazvalo 30-ak poduzetnica. Iako se bave različitim poslovima puno im je toga zajedničkog. Žene poduzetnice više zapošljavaju u odnosu na prosjek, ulaze u manje rizična poslovanja, pa zato i sporije rastu. Predsjednica udruge Alma Saganić navodi i zašto:

       Zato što uvijek pokušavaju nekako uskladiti business i obitelj. E sad, kad bi im država na neki način pomogla i možda riješila problem čuvanja djece kroz porezne olakšice ili nekakvim dotacijama onda bi se i poduzetnice više mogle fokusirati na business i mogle bi brže rasti, pa bi sigurno i onda više zapošljavale, a na taj način bi i država imala više novaca od poreza, manje bi bilo nezaposlenih i cijelo društvo bi bilo bogatije.

U Zadarskoj županiji žensko poduzetništvo je u porastu. Uz zajmove HAMAG-BICRO-a na području Županije u manje od dvije godine otvoreno je šezdeset i jedno novo radno mjesto, a prostora ima još. Povlačenje bespovratnih sredstava iz EU fondova samo je jedna od mogućnosti. Natalija Crnički primjer je dobre prakse:

       Krajem 2016. godine sam aplicirala za jedan natječaj koji se zvao novoosnovana poduzeća i inovacije gdje sam povukla 90 posto potpore, inače moj projekt je težio milijun i 600 tisuća kuna, znači kad se izračuna to milijun i 400 tisuća kuna koji ja zapravo dobivam iz EU fondova. Naravno, potrebna je papirologija, potrebno je to sve popratiti, pravdati svaku lipu... ali smatram da je izvrsna stvar i apeliram na sve vas koji se želite upustiti u nešto novo – pratite te natječaje i krenite u avanturu.

Radionicom u Zadru, mreža poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria i udruga Institut za razvoj ženskog poduzetništva Adria završio je ciklus od 10 mini-konferencija koje su održali diljem Hrvatske.

Alma Saganić izjava

Natalija Crnički izjava

Komentari