Obavijest vinogradarima!

Obavijest       vinogradarima!

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Obilaskom i pregledom nasada može se kazati, kako se vinova loza ovisno o položaju i sortimentu, nalazi u stadiju završene cvatnje. Stoga bi je kroz naredno vrijeme, a i zbog povećih oborina proteklih dana, valjalo zaštititi protiv uzročnika bolesti plamenjače i pepelnice.

Protiv plamenjače se može rabiti jedan od pripravaka: Mikal premium F ili Mikal flash ili Ridomil Gold MZ ili neki drugi prema  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Protiv pepelnice se može rabiti također jedan od dozvoljenih pripravaka: Domark 40 ME ili Falcon EC 460 ili Vivando ili ili neki drugi prema  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Iz Poljoprivredno savjetodavne službe upozoravaju i na bolest - Zlatna žutica vinove loze, (Grapevine Flavescence dorée). To je jedna od najštetnijih bolesti vinove loze u Europi. U vinogradima u kojima se pojavi vrlo brzo poprima razmjere epidemije, čineći velike štete u gubitku grožđa i trajnom gubitku zaraženih trsova. Uzročnik zlatne žutice je fitoplazma  koja živi i razmnožava se u provodnom sustavu biljaka.

Prema utvrđenom stanju, posjednici vinove loze obvezni su provoditi mjere navedene u Naredbi o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanja zlatne žutice vinove loze sukladno Akcijskome planu.

Simptomi žutice vinove loze na oboljelom se trsu pojavljuju najčešće krajem lipnja, a prema jeseni sve su izražajniji. Često se pojavljuju na čitavom trsu, ali mogu se pojaviti samo na mladicima lucnja ili reznika.

 Simptomi na listu:

 • Kod bijelih sorti grožđa rubovi lišća uvijaju se prema naličju tako da list poprima kopljasti izgled, nepravilno žuti i krut je pa se na dodir drobi.

 • Kod crvenih sorti grožđa lišće crveni, a ostali simptomi su isti kao kod bijelih sorti.

 Simptomi na mladicama:

 • Skraćeni internodiji, mladice ostaju zelene, a tijekom zime smrzavaju se i propadaju.

 Simptomi na grozdovima:

 • Cvat se ponekad u potpunosti osuši i ostaje na trsu. Ako se simptomi pojave nakon završene cvatnje

 grozd postupno vene i ne dozrijeva.

 ŠIRENJE BOLESTI

 • zaraženim sadnim materijalom

 • vektorom

Američki cvrčak (Scaphoideus titanus Ball), vektor zlatne žutice vinove lozeFlavescence dorée (FD), danas jeproširen i prisutan u gotovo svimvinogradarskim područjima Hrvatske.

VAŽNO!

Posjednici vinograda obvezni su tijekom vegetacije provoditi vizualne preglede vinove loze te uoče li simptome zaraze odmah izvijestiti Fitosanitarnu inspekciju ili Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu ili Upravu za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede.

 

Komentari