Obilježen Dan općine Pakoštane

Obilježen Dan općine Pakoštane

Foto: Zadarska županija

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća i prigodnim programom Općina Pakoštane obilježila je 26. obljetnicu utemeljenja .

Dan općine Pakoštane se obilježava u sjećanje na akciju Hrvatske vojske u selu Miranje kada su, 31. srpnja 1991. godine, poginuli poznati hrvatski emigrant Miro Barešić te njegovi suborci Zdeslav Turić, Frane Bokanović i Mile Pandžić.

Svečanoj sjednici u Maškovića hanu nazočili su izaslanik predsjednice RH Ante Deur, saborski zastupnici Grozdana Perić i Miro Kovač, zamjenici župana Zadarske županije Šime Mršić i Šime Vicković te brojni drugi gosti i uglednici.

Općinski načelnik Milivoj Kurtov naglasio je kako su brojni infrastrukturni projekti na području cijele općine realizirani zahvaljujući kontinuitetu upravljanja općinom, kao i dobrom suradnjom sa Zadarskom županijom i njezinim ustanovama te resornim ministarstvima.

Puno toga se napravilo, a zajedničkim snagama realizirat ćemo i nove projekte na dobrobit svih naših mještana, kazao je Kurtov.

Zadarska županija je financijski pomogla općini u više infrastrukturnih projekata. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za uređenje i dogradnju mjesne luke Vrgada, a proveden je i postupak javne nabave za sanaciju obale i postojećeg lukobrana u mjesnoj luci Pakoštane, i to ukupne vrijednosti od oko 1,8 milijuna kuna.

Projekt Sustava navodnjavanja Vransko polje I. faza u fazi je čekanja lokacijske dozvole. Izrađen je i predan idejni projekt, a ugovorene su i studije izvodljivosti.

Ovaj će sustav obuhvatiti površinu od 1625 hektara, a procijenjena je vrijednost projekta 250 milijuna kuna. Kao i dosadašnje sustave navodnjavanja Baštica 1. i 2. faza te Lišansko polje, izgradnju ćemo u najvećoj mjeri financirati europskim sredstvima.

Nagrade Općine Pakoštane dodijeljene su DVD-u Drage te DVD-u Pakoštane – Vrgada -Vrana. Priznanja Općine Pakoštane dodijeljena su učeniku Roku Piliću iz Pakoštana koji je proglašen učenikom generacije, župniku Draga i Vrgade don Thomasu Vargasu kao i Mirandi Čirjak, pjesnikinji koja je izdala zbirku pjesama "Suza u mom oku".

Komentari