Obilježen Sv. Florijan, zaštitnik vatrogasaca

Obilježen Sv. Florijan, zaštitnik vatrogasaca

Marin Rados, vatrogasac je godine a nagradu je dobio na svečanosti proslave Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca što je održana u prostorima Javne vatrogasne postrojbe. Najavljene izmjena ustroja zadarskog vatrogastva


Javna Vatrogasna postrohba Grada Zadra zapošljava 107 djelatnika raspoređenih u dvije postaje (80 u postaji Centar i 27 u postaji Gaženica). Od ukupnog broja zaposlenih, 100 su operativni djelatnici odnosno profesionalni vatrogasci. Služba u prosjeku ima preko 900 intervencija godišnje. Prošla rekordna sezona požara i poplave bila je vrlo izazovna ali srećom žrtava nije bilo, ističe Željko Šoša šef zadarskih vatrogasaca.

Šoša: "Mi moramo shvatiti da na sve one požare iz prošle godine nije nijedan život ugrožen, nijedan vatrogasac nije stradao, nijedan automobil nije izgorio."

Da bi vatrogasci djelovali još bolje potrebno je intervenirati u zakon o vatrogastvu odnosno promijeniti ustroj sadašnje udruge:

Šoša: "Bit će hrvatska vatrogasna zajednica, ne kao udruga kao do sada, nego po zakonu o vatrogastvu će se registrirati. Zapovjednici će davati suglasnost na niže zapovjednike čime će se pojednostaviti linija zapovjedanja.


Vatrogasac godine je Marin Rados, pomalo skromno kaže da ne zna ni sam u potpunosti zašto ga je zapovjednik predložio za nagradu no dobro se sjeća prošle sezone:

Rados: "Najviše šumskih požara oko Benkovca gdje sam bio aktivan ali srećom sve je dobro završilo bez žrtava i veće štete"

Dodaje što svaki vatrogasac mora imati:

Rados:" Kod nas se kaže da se vatrogasac rodiš a ne postaješ. Osim onih standardnih uvjeta za ovaj poziv bitna je fizička i psihička spremna te imati srce"

Vatrogasci su nakon toga izveli pokaznu vježbu gašenja vatre na tlu te u stambenom objektu.

 

Komentari