Obilježena 22. godišnjica pogibije promatrača EU 1992. godine

Obilježena 22. godišnjica pogibije promatrača EU 1992. godine

Marko Jurinec/PIXSELL

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod komemorativne kapele u Podrutama kraj Novog Marofa danas je obilježena 22. godišnjica pogibije četiri talijanska i jednog francuskog vojnika, promatrača Europske zajednice.

Enzo Venturini, Marco Matta, Silvano Natale, Fiorenzo Ramacci i Jean Loup Eychenne poginuli su 7. siječnja 1992. u raketnom napadu borbenog zrakoplova MIG-21 bivše JNA na nenaoružani helikopter kojim su se članovi mirovne misije vraćali iz Mađarske u Hrvatsku.

Zamjenik župana Alen Kišić, koji je u ime Varaždinske županije položio vijenac, rekao je danas da je upravo taj događaj bio prekretnica u osamostaljenju i priznanju samostalne Republike Hrvatske.
"Rušenje helikoptera označilo je raskrinkavanje JNA koja je tim činom jasno pokazala na čiju se stranu svrstala i da radi protiv nastajanja Republike Hrvatske", istaknuo je Kišić.

Napomenuo je da je već osam dana nakon tog događaja većina europskih zemalja priznala samostalnu Hrvatsku.
Osim predstavnika županije vijence su položili i predstavnici grada Novog Marofa predvođeni gradonačelnikom Darkom Hrenićem.
Izostanak predstavnika hrvatske Vlade na današnjem obilježavanju, kao i predstavnika zemalja čiji su promatrači nastradali prije 22 godine, Hrenić pojašnjava odlukom Vlade da ovaj događaj obilježava svakih pet godina.
Najavio je i pomoć Vlade oko brige za komemorativno područje, odnosno uređenje prilaznog puta i same komemorativne kapele. Dodao je da trenutno najveću brigu oko uređenja tog mjesta vodi grad Novi Marof koji je, kaže, u to uložio najviše novca.

Komentari