Obilježena 23 godišnjica smrti Kreše Ćosića

Obilježena 23 godišnjica smrti Kreše Ćosića

23. obljetnica smrti velikog košarkaša i još većeg čovjeka Krešimira Čosića obilježena je danas kod njegovog spomenika ispred dvorane na Višnjiku koja nosi njegovo ime. Krešo je preminuo 1995-te godine u američkom Baltimoreu, prerano, od raka limfoma, s nepunih 47 godina života.

Tim povodom igrači svih klupskih uzrasta, treneri i uprava kluba te predstavnici ŠC Višnjik, tradicionalno su položili vijenac i zapalili svijeće te na taj način obilježili obljetnicu smrti jednog od najvećih europskih i svjetskih košarkaških virtuoza.

Direktor Košarkaškog kluba Zadar, Željko Žilavec:

„Krešo je bio uzor i moralna vertikala svima koji su u košarci ali i puno šire. Iznimna mi je čast danas stajati ovdje pred dvoranom koja nosi njegovo ime i pred njegovim spomenikom i nadam se kako će klub sa ulaganjem u omladinski pogon te svojim radom biti na tragu Krešinog lika i djela. Organizacijski smo to ove godine podignuli na jedan viši nivo pa su se Kreši tako došli pokloniti i igrači iz mlađih selekcija kao i treneri te mi iz Uprave.

Krešimir Ćosić bio je poznat po eleganciji i vrhunskoj tehnici. Plijenio je svojim ugodnim karakterom i dobrotom, te je brojnima bio sportski i osobni uzor. Kao igrač osvojio je 14 odličja sa svjetskih i europskih prvenstava te Olimpijskih igara, što uključuje dva zlatna odličja sa SP-a, tri s EP-a i olimpijsko zlato s Igara u Moskvi 1980. Sedam godina zaredom je biran u prvu petorku Europe, dugo godina sloveći kao najbolji europski igrač na poziciji centra. Na ponos hrvatskog športa Krešimir Ćosić je 1996. godine uvršten u košarkašku Kuću slavnih u Springfieldu, a od 1998. hrvatski košarkaški Kup nosi njegovo ime.

 

 

Komentari