Obnovljena remek djela zadarske i hrvatske kulturne baštine

Obnovljena remek djela zadarske i hrvatske kulturne baštine

Nakon 13 godina mukotrpnog rada Poliptih sv. Martina velikog renesansnog umjetnika Carpaccia oživio je izložbom koja je sinoć otvorena u Zadru, a u povodu 60 te obljetnice restauratorske radionice. Na izrazito oštećenome poliptihu, nastojala se umjetničkom djelu vratiti izvorna vrijednost.

U kršćanskoj ikonografiji sveti Martin prikazuje se u četiri različita prizora od kojih je najpozantiji "Sveti Martin dijeli plašt". Upravo takav je prizor krajem 15 stoljeća naslikao veliki renesansni majstor Vittore Carpaccio za zadarsku katedralu. Uz nju Carpaccio je naslikao i pet drugih slika a sve to naručio tadašnji kanonik Martin Mladošić.

Kroz povijest Poliptih, jedna od najvrednijih ostavština hrvatske baštine doživio je takvu priču da je doista čudo kako se uz igru sudbine s jedne te volje, zalaganja i ljubavi restauratora, jučer našao izložen u javnosti. Najzaslužnija za njegovo oživljavanje je konzervatorica-restauratorica te voditeljica Hrvatskog restauratorskoga zavoda Jadranka Baković. 240 godina Poliptih je bio skriven a nakon 13 godina velikog rada i uz pomoć talijanskog kolege Stefana Scarpellia, izbrisana su oštećenja, ožiljci i tragovi teških vremena te mu udahnut nov život.

Baković:

" Minuciozan zahvat pod stereo lupom, svih šest slika sam uklanjala uz pomoć mikroskopa, čistilo se mehaničkim putem uz pomoć sklapela. Jednako je bila zahtjevna konstrukcija oštećenja, retuš koji se bio radio u dvije faze."

 

Na Poliptihu su prikazani sveci, zaštinici Zadra, Sveta Stošija i Sveti Šimun kao i ostali od kojih je naviše oštećenja pretrpio Sv. Pavle.

Suradnju sa kolegama iz Firenze uspostavio je Miljenko Domijan tadašnji ravnatelj Konzervatorskog odjela u Zadru a dijelom potaknuo Mario Kotlar jedna od osnivača Restauratorskog odjela u Zadru. Posebno emotivno otvorenje izložbe doživio je upravo Domijan, sinoć kao kao izaslanik Ministrice kulture.

 

"Ovdje u ovom prizemlju,instalirali smo ambulantnu restauratorsku radionicu za liječenje i tretman umjetnina oštećene ratnim razaranjima, onim što se događalo u Zadru..zamalo sam se rasplakao a tragično je to da smo Mario i ja stariji ne samo od jubileja već i cijelog Zavoda"

 

Za vrijeme trajanja projekt je imao Međunarodnu notu jer je Carpaccio u svoje vrijeme pratio svjetske trendove u slikarstvu a danas je Poliptih baš poput Zadra,izronio iz ruševina u punom sjaju. 

Komentari