Obrovačko područje - idealno za atraktivan aktivni odmor

Obrovačko područje  - idealno za atraktivan aktivni odmor

Projekti poput Zrmanja Adventures Fetivala privlače pažnju na sve kvalitete obrovačkog kraja, promovirajući pristup koji na prvo mjesto stavlja očuvanje prirode i prirodnih resursa - naveo je obrovački Slobodan Jurjević dodajući kako je nedavno grad odlučio zaštititi Zrmanju od eksploatacije.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije u Marini Zadar, predstavljena je atraktivna suradnju između Zrmanja Adventures Festivala i Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA. Nazočili su Ana Škunca -  ZADRA NOVA , Slobodan Jurjević - dogradonačelnik Grada Obrovca te Đuro Župan -  direktor Festivala. Gospodin Jurjević je istaknuo kako su za Obrovac od iznimnog značaja aktivnosti poput onih koje pokreće Đuro Župan i koje su za posljedicu imale značajnu promjenu u percepciji ovog grada koji nije više sinonim za propale projekte nego za atraktivan aktivni odmor. Projekti poput Zrmanja Adventures Fetivala privlače pažnju na sve kvalitete obrovačkog kraja, promovirajući pri tom pristup koji na prvo mjesto stavlja očuvanje prirode i prirodnih resursa. Tako je Grad Obrovac nedavno donio vrlo bitnu odluku koja za cilj ima zaštitu Zrmanje od eksploatacije na način da je iz svih prostornih planova izbačena mogućnost uzgradnje hidroelektrane. Zrmanja je skrivena ljepotica, zadatak grada je da ostane ljepotica, a ovakvih projekata da ne bude više skrivena - naveo je Jurjević.

Đuro Župan je podsjetio kako je , osim dragocjene suradnje s Gradom Obrovcem, ostvarena i zanimljiva suradnja sa Svjetskim fondom za zaštitu prirode. Nova suradnja s Agencijom ZADRA NOVA je otvorila sasvim nove mogućnosti, a zahvaljujući njoj će Festival posjetiti brojni gosti iz regije. Na taj način dobit ćemo priliku predstaviti se puno široj publici, predstaviti naše potencijale, način organizacije, pa i način kako takvi selektivni oblici turizma vrlo značajno utječu na lokalnu zajednicu i kako postaju nositelji razvoja određenog prostora - ističe Župan.

Ana Škunca je iznijela ključne informacije o EU projektu Adriatic Canyoning, i najavila aktivnosti projekta koja će se provesti za vrijeme trajanja Zrmanja Adventure Festivala : Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA sudjeluje u programu Zrmanja Adventure Festivala u svrhu uspješne provedbe EU projekta Adriatic Canyoning, i ostvarenja cilja projekta -  jačanja socijalnog, gospodarskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja između Hrvatske, BiH i Crne Gore, kroz jačanje i diversifikaciju turističke ponude u jadranskom zaleđu. Jedna od ključnih projektnih  aktivnosti provesti će se u sinergiji s Riva Rafting Centrom za vrijeme trajanja festivala, kada će više od 30 sudionika iz partnerskih zemalja biti u prilici upoznati se sa aktivnostima koje se provode na  području rijeke Zrmanje u svrhu promocije područja, poticanja aktivnog i avanturističkog turizma, i održivog korištenja prirodne baštine.

Komentari