Obuka strijelaca u Zemuniku

Obuka strijelaca u Zemuniku Obuka strijelaca u Zemuniku
Foto: Morh Foto: Morh
Foto: Morh Foto: Morh
Foto: Morh Foto: Morh
Foto: Morh Foto: Morh
Foto: Morh Foto: Morh

FOTO: Morh

Pripadnici Bojne za specijalna djelovanja završili su jučer obuku bočnih strijelaca na helikopteru MI-171 Sh. Ovo je prva obuka koju su samostalno organizirali i proveli obučavatelji iz 91. i 93. zb HRZ-a i PZO-a.

Prvi dio obuke, teoretski, proveden je u Eskadrili višenamjenskih helikoptera 91. zb u Zagrebu, a praktični u 93. zb HRz i PZO-a u Zemuniku i na helikopterskom strelištu „Crvena zemlja“ kod Knina gdje su gađane mete. 

Uz obuku za djelovanje sa strojnicom PKT s bočnih vrata helikoptera, polaznici su se  obučavali i za pripremu za letenje, usvajanje vještina osmatranja prostora, komunikaciju s posadom, usvajanje terminologije, vizualnu pretragu i procjenu udaljenosti, te navođenje helikoptera za slijetanje odnosno upozoravanje na prepreke u letu.  

Hrvatski obučavatelji, tehničari letači, certifikate za provedbu obuke dobili su od američkih instruktora  iz nacionalne garde Minnesote u rujnu prošle godine čime su razvili sposobnosti obuke ne samo nacionalnih nego i pripadnika partnerskih zemalja. 

Komentari