Od 1. srpnja 2014. trajektni promet seli se u Gaženicu

Od 1. srpnja 2014. trajektni promet seli se u Gaženicu

Filip Brala/PIXSELL

Trajektna luka u Gaženici bit će otvorena za promet 01. srpnja, a sav trajektni promet seli s Poluotoka gdje će ostati samo brzobrodske i brodske linije - zaključeno je u ponedjeljak na sastanku u županijskoj Gospodarskoj komori. Provjerili smo kako će otočani Ugljana i Pašmana putovati idućeg ljeta prema gradu.

Na sastanku Gospodarskoj u komori raspravljalo se o redovima plovidbe u linijskom obalnom pomorskom prometu na Zadarskom području. Od 1. srpnja linija Zadar - Preko razdvaja se u dvije, trajektna prema novoj luci Gaženica, a putnička prema Poluotoku - ističe ravnatelj Agencije za obalni linijski pomorski promet Ivan Franičević: 

Ta linija će se razdvojiti na trajektnu i klasičnu brzobrodsku brzine minimum 12 nautičkih milja. A putnici će brže ulaziti i izlaziti na dva ulaza odnosno izlaza proveni i krmeni. Nadam se da će se na natječaj javiti brodari s brodovima kapaciteta i do čak 500 putnika, premda minimalni broj mjesta mora biti 250 - istaknuo je Franičević. 

Za nadati se je da će se javiti svi veliki brodari s obzirom da je riječ o milijun putnika godišnje. Što se tiče frekvencije, dodao je da će glavna linija Zadar Preko dobiti čak i više linija.            

Bit će ukupno više putovanja nego do sada, znači bit će osam putovanja iz Gaženice i osam iz gradske luke, i nikakve upitnosti glede toga neće biti tako da će putnici moći koristiti po potrebi i jednu i drugu liniju - rekao je Franičević.  

No, iako će biti više linija, one će po ovoj logici biti ipak nešto manje frekventne, ali otočanima će se to kompenzirati brzinom i udobnošću. Natječaj za nove linije je u pripremi, a objava se očekuje, početkom sljedeće godine. 

jadrolinija-preko.jpg

Komentari