Od black metala do jazz fusiona na premijernom izdanju "Kneževe unplugged"

Od black metala do jazz fusiona na premijernom izdanju "Kneževe unplugged" Od black metala do jazz fusiona na premijernom izdanju "Kneževe unplugged"

HRT Radio Zadar

Iako je Franz von Suppé dio pop kulture, brojnim Zadranima nije poznato da je dobar dio života proveo u našem gradu. Ove godine se obilježava 200. godišnjica njegova rođenja, pa se projektom "Kneževa unplugged" promovira njegov lik i djelo te klasična glazba u novom formatu.

Na danas održanoj konferenciji za medije predstavljen je "Kneževa unplugged" - novi projekt Koncertnog ureda Zadar, koji je dobio podršku Ministarstva kulture na natječaju Razvoj publike u kulturi 2019. Ciljevi projekta su afirmacija mladih glazbenika i vizualnih umjetnika te razvoj publike, a sve kroz format natjecateljskog tipa ali s naglaskom na kreativnost izričaja.

- Veliko nam je zadovoljstvo što se prijavio velik broj zanimljivih glazbenika iz Zadra, ali i Virovitice, Siska, Karlovca i Rijeke. Zastupljeni su razni žanrovi, od black metala u akustičnoj verziji, preko hip hopa i alter popa do jazz fusiona. Dosta njih je uspjelo obraditi temu Franza von Suppéa i uklopiti ju u svoj autorski materijal, što nas posebno veseli, istaknula je ravnateljica Koncertnog ureda Zadar, Melita Ivković. 

Žiri u sastavu Saša Miočić, Melita Ivković, Stipe Bujas i Luka Barbić dodijelit će posebne bodove onima koji u svoj glazbeni materijal uklope kratki motiv iz uvertire Laka konjica skladatelja Franza von Suppéa, skladatelja s važnim mjestom u povijesti glazbe, oca bečke operete, koji je rođen u Splitu, a od petog mjeseca života do završetka gimnazije živio u Zadru, odakle je otišao u Beč gdje je postao slavan.

Kroz dvije večeri, 14. i 15. studenog u Kneževoj palači će se tako predstaviti jedanaest izvođača; zadarski Earthen RustShelter Team, TV GHOST, NimbusSeven and Counting, Slaven Luštica i Joso Svorcina, karlovački EoT, virovitički Power of CoverMirna Škrgatić iz Rijeke i Robert James Hudulin iz Siska.

Na koncertima će se prikazivati likovni radovi na temu Suppèa i Kneževe unplugged, koje su izradili učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar te Prirodoslovno-grafičke škole Zadar, a program će voditi Luka Barbić, član splitskog hip hop benda T.B.F. 

- Nadamo se da će projekt zaživjeti te da ćemo iz godine u godinu isticati nekog novog kompozitora, kako bi imali pravu komunikaciju s glazbenom baštinom. Kao glazbenica mogu potvrditi kolika je razlika kad se nešto samo sluša i kad se nešto svira. Ta komunikacija sa skladateljem koji premda nije živ, iza sebe je ostavio informaciju na kojoj mi dalje radimo, dodala je Ivković naglasivši kako u ovom slučaju nije naglasak na virtuoznosti nego na kreativnosti.

Početak programa obje večeri je u 20 sati, a besplatne ulaznice moći će se preuzeti dva dana uoči početka programa u Kneževoj palači. 

Komentari