Od sadnice do rešta

Od sadnice do rešta

foto: Ivana Ivanović / Pixsell

Od 9 do 14 sati na Šetalištu kneza Branimira u Benkovcu 2. Festival češnjaka Zadarske županije.

Revitalizacija autohtonih sorti češnjaka u Zadarskoj županiji trogodišnji je projekt Upravnog odjela za poljoprivredu čiji je cilj očuvati hrvatske autohtone sorte češnjaka od izumiranja na regionalnoj i nacionalnoj razini te od nestajanja iz široke proizvodnje i potrošnje.

U sklopu projekta“ Revitalizacija proizvodnje češnjaka u Zadarskoj županiji“ Upravni odjel za poljoprivredu u suradnji s savjetodavnom službom, udrugom Rešta gradom Benkovcem i turističkom zajednicom grada Benkovca organizira II festival češnjaka u Zadarskoj županiji koji će se održati 10. rujna 2015 godine s početkom u 9,00 sati u Benkovcu.

Cilj i svrha projekta kao i festivala češnjaka je unaprijediti proizvodnju češnjaka na području Zadarske županije, potaknuti organizaciju proizvodnje sadnog materijala , kojom će se omogućiti očuvanje i umnažanje te proizvodnja dovoljne količine odabranog najboljeg češnjaka, kako bi se potaknula i potrošnja na tržištu češnjaka u našoj zemlji.

Na ovogodišnjem II.Festivalu češnjaka imat ćemo priliku se upoznati s Regionalnim centrom za biotehnološka istraživanja iz Slavonskog Broda koji imaju mogućnosti u svojim laboratorijima proizvesti bez virusni materijal in vitro koji će osigurati proizvodnju većeg broja sadnica za potencijalne proizvođače Zadarske županije. Ciljevi ovog centra je svakako unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju i razviti savjetodavnu komponentu za proizvodnju visokokvalitetnih presadnica modernim tehnologijama. Predstavljanje će biti u Gradskoj knjižnici u Benkovcu sa početkom u 9,00 sati, zajedno sa ostalim predavačima.

Zajednički cilj svima je podrška lokalnoj proizvodnji hrane kao i podrška Udruzi Rešta u stvaranju prepoznatljivog kvalitetnog proizvoda kao i umrežavanje udruge sa ostalim udrugama iz svog djelokruga djelovanja.
Na festivalu će se predstaviti i prvi ekološki proizvođači češnjaka kao i ostali proizvođači koji su članovi Udruge Rešta, Udruga Šarac iz Ljubitovice i Udruga Cerić iz Vinkovaca.

PROGRAM:

IZLOŽBENO-PRODAJNI DIO
PREDSTAVLJANJE OPG-A I PROMOTIVNA PRODAJA ČEŠNJAKA
RADIONICA PLETENJA REŠTI
IZBOR NAJLJEPŠE REŠTE
GASTRO SHOW -PREZENTACIJA I DEGUSTACIJA JELA S LUKOM
EDUKATIVNO-STRUČNA PREDAVANJA- Gradska knjižnica Benkovac
9,00 – 11,00

Predavači: Ivan Šimičević, viši stručni savjetnik iz Savjetodavne službe podružnica Zadar
Mr.sc. Hrvoje Klarić, viši stručni savjetnik iz Savjetodavne službe podružnica Zadar

Tema: Integrirana zaštita češnjaka od bolesti i štetnika
Kalkulacija uzgoja češnjaka
PROGLAŠENJE NALJEPŠE REŠTE

ORGANIZATORI FESTIVALA: ZADARSKA ŽUPANIJA,GRAD BENKOVAC i TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA BENKOVCA, Savjetodavna služba –podružnica Zadar i UDRUGA „REŠTA“

Komentari