Od sljedeće godine Zadranima će posljednje počivalište biti u Crnom

Od sljedeće godine Zadranima će posljednje počivalište biti u Crnom

Photo: Dino Stanin/PIXSELL

"Prvo grobno polje koje će se sada raditi, od sveukupno sedam faza, će biti veličine groblja na Belafuži, to je jako veliko groblje. Radit ćemo u ovom trenutku samo osnovnu infrastrukturu koja je potrebna da se groblje stavi u funkciju."

Afera Janaf posljednjih dana potresa Hrvatsku, a u jednom dijelu priče spominje se i skupocjena grobnica u tzv. Aleji zaslužnih građana na Mirogoju. Barata se iznosom od 200 do 300 tisuća kuna. Cijena parcele na Gradskom groblju Zadar nije toliko vrtoglava, ali nije jeftina jer mjesta za ukop tamo gotovo pa nema, kaže za Radio Zadar direktor Nasada, Josip Krnčević:

Trenutno stanje s kapacitetima ne zadovoljava trenutne potrebe pri ukopima. Nešto grobnica što imamo koristimo samo u slučaju da dođe do smrti a građanin se nema nigdje pokopati.

Nije to nova priča pa već duže od desetljeća traje opsežna i komplicirana priprema za izgradnju novog gradskog groblja. Krajem 2017. država je potpisom tadašnjeg ministra državne imovine Gorana Marića Zadru darovala zemljište u Crnom. Gotovo tri godine kasnije završava se izgradnja pristupne ceste. Trebala bi biti završena do kraja listopada. Sve je to tek uvodni dio projekta od 25 milijuna kuna kojim će Zadar dobiti gotovo 30.000 grobnih mjesta na 33 hektara. Ali kako ukopi na novom groblju trebaju početi što prije, neće se odjednom graditi sva 33 hektara već će se raditi u fazama, kaže gradski pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo, Darko Kasap:

Prvo grobno polje koje će se sada raditi, od sveukupno sedam faza, će biti veličine groblja na Belafuži, to je jako veliko groblje. Radit ćemo u ovom trenutku samo osnovnu infrastrukturu koja je potrebna da se groblje stavi u funkciju. To su: laguna za oborinske vode koju su nam uvjetovale Hrvatske vode, parking, ispraćajnica i pristupna aleja.

Prije nekoliko dana projektantica Helena Paver Njirić predala je izmijenjeni projekt:

Izmjene su uslijedile iz nekoliko razloga. Prilikom čišćenja i sondiranja terena utvrđena je stara rimska cesta na kojoj su se morala vršiti arheološka istraživanja i određene izmjene na projektu. Drugi razlog je što je novo gradsko groblje financijski prezahtjevno da bi se radilo u cijelosti odjednom.

Čeka se stoga novu građevinsku dozvolu, a onda kreću radovi kojima će Zadrani već u sljedećoj godini dobiti dvije tisuće grobnica odnosno pet tisuća ukopnih mjesta. Tvrtka Nasadi će tako već u 2021. raspisivati natječaje za grobnice na novom groblju koje će se u sljedećim godinama širiti do konačnog kapaciteta od 30-ak tisuća mjesta. To bi trebalo zadovoljiti gradske potrebe za sljedećih stotinu godina.

Komentari