Odzvonilo jeftinim domovima umirovljenika?

Odzvonilo jeftinim domovima umirovljenika?

Država priprema uvođenje ekonomskih cijena u županijske domove umirovljenika, a smještaj bi se subvencionirao samo umirovljenicima koji to ne mogu platiti.

Prema novom Zakonu o socijalnoj skrbi, resorno Ministarstvo treba do kraja godine pripremiti metodologiju za izračun cijena u 45 županijskih umirovljeničkih domova, kako bi mogli poslovati bez gubitaka.

U županijskim domovima smješteno je 11 tisuća osoba, cijene usluga subvencionirane su i prilično niske, a na smještaj se čeka godinama. Ti su domovi znatno jeftiniji od privatnih gdje smještaja nema ispod 4000 kuna. U županijskim domovima cijene su već od 1200 kuna, a 4000 kuna plaća se u najskupljima.

Prema novome modelu, koji bi se primjenjivao od početka sljedeće godine, cijene neće biti iste u svim domovima, nego će ovisiti o kvaliteti usluge. No, s time se ne slaže Sindikat umirovljenika Hrvatske koji upozorava da je u Hrvatskoj samo 1,6 posto umirovljeničke populacije pokriveno domovima, a Europska unija propisuje standard od pet posto.   

 

Komentari