"Oni koji ne idu kazalište, pravo je vrijeme da krenu."

"Oni koji ne idu kazalište, pravo je vrijeme da krenu."

foto: HNK Zadar

Ovog četvrtka i petka na zadarskim kazališnim daskama na rasporedu je nova predstava u produkciji zadarskoga HNK. U zagrebačkom Teatru Exit predstava 'Balon', autora Mate Matišića igrala je 2009-e, a nakon devet godina imamo priliku vidjeti i zadarsku verziju ovog djela koje propituje naše doba.

Autor teksta, Mate Matišić predstavu 'Balon' naziva malim kazališnim eksperimentom u kojem dovodi u pitanje samu svrhu kazališta i njegovu moć, a publici donosi širok spektar emocija. Osim teksta, potpisuje i glazbu koja ispunjava predstavu romantičnom atmosferom koja podsjeća na filmove redatelja Woodie Allena.  Redatelj predstave, Zoran Mužić vjeruje kako je Matišić prošlost, sadašnjost i budućnost dramskog pisma; svojevrsni klasik današnjeg doba.

Glumici Petri Težak koja glumi 'Nives i Šackovu ženu' ovo je povratak na kazališne daske nakon kraće pauze, a kao i glumica Žana Bumber, ne skriva oduševljenje što je dio ove predstave. Oni koji idu u kazalište mislim da će dobiti jedno zanimljivo iskustvo, jednu trešnjicu na šlagu. Oni koji ne idu, pravo je vrijeme da krenu. Mislim da smo napravili divnu predstavu u kojoj će svi uživati. Radi se o komediji koja ima svih mogućih elemenata u sebi, rekla je Petra Težak.

Drama, komedija karaktera, komedija zabune, melodrama, pučko kazalište – žanrovi su koji se izmjenjuju u predstavi. Unatoč sumnji u moć kazališta u današnje vrijeme, Matišić je pokrenuo glumačku igru, a minimalističkom scenografijom stvorio intezivnu predstavljačku lepezu, za koju glumci kažu – ne smijete propustiti.

Uloge u predstavi igraju: Žana Bumber, Davor Jureško, Alen Liverić i Petra Težak. Redatelj je Zoran Mužić, pisac i autor glazbe Mate Matišić, a kostimograf Najda Bauk.

Pretpremijera predstave je u četvrtak 22. ožujka, a premijera u petak u 20:00. Za one koji ne stignu ovaj tjedan, predstava 'Balon' igrat će se i u travnju, u dva termina, 9. i 24.

Komentari